Från afrikansk kåkstad till Gothia Cup – Nyköpingsklubb kickstartade projektet

Rent vatten direkt från kranen, föräldrar som skjutsar till träningar och matcher samt rena och fina kläder. Det är en verklighet här men för barnen i den afrikanska kåkstaden är det en dröm. Nu kan ett flertal 13-åringar och ledare få chansen att åka till Gothia Cup i år tack vare ett projekt som IFK Nyköping var med och kickstartade.

14 juni 2018 05:00

Ni kanske minns dem. Far och dotter, Magnus och Linnea Thell, som skulle åka till Afrika och Kapstaden med cirka 800 kilogram kläder. Nu har de varit där, och bagaget de tog med sig hem innehöll inte lika många fysiska saker men mycket kunskap och förståelse.

– Det var en galen upplevelse. Man tror inte att det är sant. Men det är så givande att se hur de lever, säger Linnea Thell.

Många saker man tar för givet i Sverige är helt annorlunda i kåkstaden Groendal som ligger i Franschoek utanför Kapstaden. Där bor det cirka 25 000 personer på en yta som Stenkulla.

– Jag har börjat tänka mycket på vattnet. Där kunde man inte duscha så länge direkt. Man tar så mycket för givet, här slösar vi med vatten i stället.

Och ett minne har satt sig fast lite extra.

– Det var när vi lämnade över fotbollskorna. En unge sätter på sig ett par skor som är för små och verkligen kämpar med att trycka i foten. Jag sa åt honom att det fanns större storleker men han var så lycklig över ett par skor bara.

– När de får sina grejer...ja, den känslan. Den är helt makalös, säger Magnus Thell.

Magnus fortsätter att berätta om olika händelser. Hur barnen inte vågade åka hiss när de skulle fixa pass på ambassaden, hur de använde samma kläder i flera dagar för att de vart så glada över att få något och hur mycket de uppskattade när de kom med vatten.

När det handlade om själva fotbollen så var det minst sagt en svårspelad plan.

– Fotbollsplanen var så otroligt torr och gropig. När de började springa så såg man ingenting. Det blev bara ett stort dammoln.

Stefan Germerud som är kanslichef för IFK Nyköping beundrar arbetet för barnen i kåkstaden.

– Det är häftigt. Man blir väldigt glad över att "Mange" och hans gäng har drivit igenom de här planerna.

IFK Nyköping var med och kickstartade projektet i samband med en handbollsmatch där handbollssektionen och huvudstyrelsen skänkte 300 kronor per mål. IFK:s engagemang kommer leva kvar under hela projektet.

– Det gäller att hitta sätt att göra skillnad. Sen ska man inte underskatta det man gör här (i Nyköping) varje dag. Allt ifrån tränare till folk som står i kiosker, fixar kläder och skjutsar till matcher. Föreningslivet finns här men är inte likadant där nere. Alla människor som har den inställningen att man kan hjälpa till har förstått att allt inte handlar om pengar. Utan det är värde i att ställa upp för varandra, säger Stefan Germerud.

Projektet gick från att arbeta med en skola, Kusasa Project som tar hand om barn i området, till att starta en hel förening som har en verksamhet för barn och ungdomar mellan 7–17 år. Föreningen fanns till viss del innan men är nu uppstrukturerad och knyter till sig mer barn och ungdomar som vill ha något meningsfullt att göra på sin fritid. Ett mål som finns är att skapa ett flicklag som skall spela Gothia Cup inom tre år, som pojkarna ska göra redan i år. Men drömmen är inte gratis.

– Det finansieras med pengar som har donerats via företag och privatpersoner. Det är till flygresor, medlemsavgifter och alla grejer som ska skickas fram och tillbaka. Men vi behöver fortfarande få in pengar, vi är nästan där tack vare alla, säger Magnus Thell.

Kusasa Stars, som fotbollslaget heter, ska alltså till Gothia Cup. Truppen som ska dit består av 19 stycken 13-åringar och fyra ledare. Men för att få följa med krävs det mer än att delta på träningarna.

– Projektet går ut på att de ska bli bättre i skolan. Skolan är det viktigaste. Sköter man inte sig blir det ingen fotboll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa