OS-guld till Wallberg: "En helt sjuk känsla"

För två år sedan drog Walter Wallberg korsbandet. På lördagen tog han OS-guld i puckelpist.
–Jag har kämpat och haft det som målbild hela tiden, säger 21-åringen.

Walter Wallberg jublar med den svenska flaggan efter att han tagit OS-guld i herrarnas puckelpist under vinter-OS i Peking 2022.

Walter Wallberg jublar med den svenska flaggan efter att han tagit OS-guld i herrarnas puckelpist under vinter-OS i Peking 2022.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Freestyle2022-02-05 11:30

Walter Wallberg var bäst av samtliga åkare i final 2 – vilket innebar att han var sist ut i den avgörande finalen där bara sex åkare var kvar.

Japanen Ikuma Horishima och kanadensaren Mikaël Kingsbury gjorde båda två kanonåk och satte press på siste man ut i backen: Walter Wallberg.

Wallberg visade nerver av stål.

21-åringen stod för ett fantastiskt åk och belönades med 83,23 poäng – en poäng som gav honom ett sensationellt OS-guld, Sveriges första i spelen.

– Jag försökte bara göra min grej: hoppa stort och åka snabbt, det gick vägen, jag är fantastiskt glad.

– Jag visste inte om det skulle räcka, om det var bra nog, men när jag såg det... jag blev "super happy", säger Wallberg på den internationella presskonferensen.

"Kan inte förstå det"

För två år sedan (den 22 februari under träning Tazawako, Japan) drog Wallberg korsbandet. Hans fokus sedan dess har varit OS-guld i Peking.

Långsamt men stadigt har han jobbat sig tillbaka till en form som ledde honom till målet.

Att något stort kunde vara på gång visade de upprepade pallplaceringarna i världscupen.

– Jag har kämpat för det här hela tiden och haft det som målbild de senaste två åren. Det betyder helt otroligt mycket. Det är en helt sjuk känsla, jag har jobbat så hårt för det, lagt ner så många timmar med pappa (Patrik Pettersson Wallberg) i backar på kvällar och allt vad det är. Pappa har en stor del i det här också. Fantastiskt, säger han och avslutar:

– Det är skönt att få i gång medaljskörden för Sverige.

Utöver Wallberg tog sig även Ludvig Fjällström och Felix Elofsson till lördagens puckelpistfinal, men ingen av dem lyckades ta sig vidare till final 2 eller den avgörande finalen.

"Wow"

Men det gjorde Wallberg – och som han gjorde det.

– Varje race var det: "wow", han satte det otroligt bra. Att ta OS-guld som 21-åring är väldigt bra, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo, som såg finalen på plats.

Silvret gick till Kingsbury medan Horishima knep bronset.

Kingbury såg något häpen ut när det stod klart att han fått stryk av Wallberg. Ingen i puckelpistens historia är lika meriterad som den 30-årige kanadensaren.

Slog sin idol

Att slå Kingsbury betydde nästan lika mycket för Wallberg som att vinna OS-guldet.

– Jag minns när han var i Åre och tränade oss. Jag var 15 år. Han inspirerade oss. Han har alltid varit min idol sedan jag började. Jag minns att jag frågade honom om hans tricks och bad honom om tips.

– Jag har alltid sett upp till honom från det att jag började åk.

En iskall kväll i Zhangjiakou kunde Sveriges just nu hetaste olympier titta ned på idolen. Men ett tronskifte? Nja, riktigt där är inte Wallberg att han gått förbi Kingsbury.

Inte om han får säga det själv.

– Det var första gången kag slog honom, så det passade bra att göra det i OS. Jag har inte slagit honom i världscupen än. Jag har inte ens vunnit i världscupen. Det får bli nästa mål.

Kingsbury:

– Nej, jag vet inte. Han förtjänade att stå överst på podiet i dag. Han gjorde en speciell runda och han är en kille jag känt i flera år. Jag sade till honom "välkommen till klubben", säger Kingsbury, OS-mästare i Pyeongchang 2018.

Sverige har aldrig tidigare tagit medalj i puckelpist på OS. Det bästa resultatet – fram till i dag – var från Turin-OS 2006 då Sara Kjellin slutade fyra. Sporten var däremot med på OS-schemat i Calgary 1988, som uppvisningssport, och det "testeventet" vanns av Sveriges Håkan Hansson.

Fakta: Walter Wallberg

Född: 24 mars 2000 i Bollnäs.

Bor: Björkänge.

Klubb: Åre SLK.

Tävlingsgren: Puckelpist.

OS-meriter: Guld i Peking 2022, 21:a i Pyeongchang 2018.

Främsta meriter i övrigt: VM-fyra i Deer Valley 2019, tolv gånger på prispallen (tvåa sex gånger) i världscupen. Debuterade i världscupen 2015, som 15-åring.

Aktuell: OS-guldmedaljör i Peking.


Fakta: Puckelpist i OS

Det går det ut på: Snabbhet, teknisk skicklighet, uthållighet, styrka och ett konstnärligt utförande som faller domarna på läppen – det är vad som gör en skicklig puckelpiståkare.

För de sju domarnas helhetsbedömning utgör hoppen 20 procent av den totala poängen, farten ytterligare 20 procent och tekniken resterande 60 procent. Kriterier som svårighetsgrad, höjd och stil avgör hoppoängen.

Det maximala antalet poäng är 100.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!