Åskag och Råby-Rekarne tog silver på stafett-SM

Senast Råby-Rekarne tog medalj på stafett-SM var för 13 år sedan. Under helgen slog klubbens kvinnliga kvartett till med både klubbrekord och ett silver på 4x100 meter. "Jag är så otroligt stolt över hela laget", säger Maja Åskag som sprang lagets sista sträcka.

Råby-Rekarnes silverlag: Maja Åskag, Izabella Ripsweden, Sarah Karlsson och Moa Eklundh.

Råby-Rekarnes silverlag: Maja Åskag, Izabella Ripsweden, Sarah Karlsson och Moa Eklundh.

Foto: Privat

Friidrott2022-05-30 16:45

Råby-Rekarnes supertalang Maja Åskag, som under förra året tog dubbla juniorguld på VM och EM i längdhopp och tresteg, är mitt uppe i förberedelserna inför utomhussäsongen. 

Under den gångna helgen tjuvstartade 19-åringen tävlingarna under bar himmel då hon ställde upp i – årets första arenamästerskap – stafett-SM på Slottsskogsvallen i Göteborg med sitt Råby-Rekarne.

Laget, som bestod av Moa Eklundh (född 2001), Sarah Karlsson (född 2001), Izabella Ripsweden (född 2000) och Maja själv, sprang efter lördagens försök och final på 4x100 meter in på en hedrande sjätteplats i seniortävlingen på 48,63. 

Vann gjorde Malmö AI, med bland andra rutinerade Daniella Busk på tredjesträckan, på tiden 44,48. Differensen ner till tvåan Spårvägen var nästan en sekund (45,35) tätt följt av Ullevi på tredjeplatsen (45,76).

Dagen därpå fortsatte tävlandet för den unga kvartetten från Råby-Rekarne.

Åskag och de andra i laget ställde då upp i K22 4x100 meter där de slog till med nytt klubbrekord på tiden 48,27. Det slutade också med ett JSM-silver och "bara" 59 hundradelar bakom Malmö AI, som även i den här klassen, segrade på 47,68.

– Finalloppet kändes jättebra. Jag är så otroligt stolt över hela laget, säger Maja Åskag efter målgången.

– Det här var de första loppen vi gjorde tillsammans och att sänka tiden med drygt en halv sekund från första till tredje lopp känns otroligt roligt.

undefined
Råby-Rekarnes Moa Eklundh, Sarah Karlsson, Maja Åskag och Izabella Ripsweden firar med sina medaljer.

Senast Råby-Rekarne tog medalj på stafett-SM var 2009 med klubbens dåvarande P17-lag – Axel Österman, bröderna Marcus och Mattias Backman samt Erik Inge. Laget tog då dubbla brons i grenarna 4x100 meter och 1 000 meter.

För friidrottsstjärnan Maja Åskag fortsätter nu utomhussäsongen med Nordiska mästerskapet i finska Seinäjoki den 12 juni där det blir fokus på hennes paradgren, att hoppa tresteg. 

Därefter följer bland annat flera GP-tävlingar och Diamond League där den allra viktigaste uppgiften äger rum i mitten av augusti – EM i München.

– För egen del kändes det väldigt bra. Det var länge sedan man körde maxlopp så jag visste inte riktigt hur min kropp skulle reagera men det var över all förväntan. Kroppen känns redan snabb och explosiv vilket känns bra inför den kommande säsongen, säger 19-åringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!