Den mobbade världsmästaren: "Får ta en massa skit"

Eskilstunagångaren Perseus Karlström är ett av Sveriges största medaljhopp under sommarens OS i Paris. Men själv tävlar han i en sport som ofta förlöjligas. "Du lär dig vad det innebär att vara gångare. Det innebär att du får ta en massa skit", säger 34-åringen.

Perseus Karlström firar EM-segern i 20 kilometersloppet i Rom tidigare i år med sin vikingahjälm på huvudet.

Perseus Karlström firar EM-segern i 20 kilometersloppet i Rom tidigare i år med sin vikingahjälm på huvudet.

Foto: JOEL MARKLUND

Friidrott2024-07-01 13:24

Han har tagit dubbla guld på lag-VM i gång och har under många år varit Sveriges enda ansikte utåt i en sport som först blev en del av friidrottsförbundet i mars 2023.

Men på sin resa mot världstoppen har Perseus Karlström ofta hånats och fått hört glåpord.

I Radiosportens dokumentär "Den mobbade världsmästaren" berättar han om åren i motvind där han till och med valt att träna på vägar där ingen ser honom.

– Det händer fortfarande än i dag att folk skrattar och pekar åt en, säger Perseus Karlström i dokumentären.

– Man känner sig mindre värd som människa. Det har gjort att man letar sig till cykelvägar som är mindre befolkade för att få mindre glåpord och kritik.

Karlströms otroliga inställning på tävling i kombination med sina märkliga frisyrer och hattar vid målgång har gjort att han fått ett smeknamn av några mexikanska vänner.

"Sueco Loco" – den galna svensken.

Inför slutspurten till sitt tredje OS-mästerskap berättar 34-åringen, som tävlar för Eskilstuna Friidrottsförening, också om sitt kolhydratintag inför ett lopp som innehåller vitt bröd och sylt (!). 

För att inte tala om vad han häller i sig efter ett träningspass.

– När jag ute på läger blir det oftast en halvliter chokladmjölk och en banan.

I dokumentären får man även en inblick i gångsportens storlek i Sverige som nyligen anordnade en tryout för nybörjare med en plats på Finnkampen i potten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!