"Eskil" bakom upprop för Ukraina

Svenska Friidrottsförbundet startar nu initiativet Friidrottshjärtan för Ukraina, tack vare Eskilstuna Friidrott och Bengt Olof Eskilsson. "Jag uppmanar alla föreningar i Eskilstuna att vara med och skänka en slant", säger han.

Bengt Olof Eskilsson

Bengt Olof Eskilsson

Foto: Bildbyrån/arkiv

Friidrott2022-03-04 10:12

10 000 kronor. Den summan skänker nu Eskilstuna Friidrott till Unicef och hoppas att det ska ge ringar på vattnet. Pengarna skulle ha skickats redan i onsdags men efter att "Eskil" varit i kontakt med Friidrottsförbundet bad man honom att avvakta.

– Förbundet ville höra med RF (Riksidrottsförbundet) om någon form av samordnad gåva, så då väntade vi in det, säger han.

Så under onsdagskvällen kom beskedet. Svenska Friidrottsförbundet startar det gemensamma uppropet Friidrottshjärtan för Ukraina, där föreningar eller organisationer kan skänka pengar till Rädda Barnen eller Unicef.

"Vi och våra medlemsföreningar vet att många små insatser kan ha ett stort samlat värde. Därför uppmanar vi alla som har ett hjärta för friidrott att också visa sitt hjärta för Ukrainas befolkning. Det blågula friidrottshjärtat är symbolen som är särskilt framtagen för att visa vårat stöd, skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

I ett mejl från Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson riktas ett stort tack till Bengt Olof Eskilsson och hans medarbetare:

"Stort tack för Ert initiativ och engagemang! Ni inspirerade verkligen och bidrog i hög grad till att vi nu har gjort ett gemensamt upprop för hela svenska friidrotten."

Hur känns det att det var ni som låg bakom det här?

– Det är bra att det får gehör, jag vet ju att förbundet har mycket att stå i, så det är väl bra att man kan hjälpa till lite, säger Eskil.

Bengt Olof är vice ordförande i föreningen men har innan det varit ordförande i 16 år och för honom är det en självklarhet att göra något.

– Vi måste vara med, måste ställa upp. Idrotten är ju en stor del av samhället. Det här är ju bara en liten sak men om många gör lite så kan det få stor effekt. Vi jobbar mycket med människor ifrån andra länder och med flyktingar, en majoritet av våra ungdomsledare kommer från andra länder så då blir det naturligt att vilja hjälpa till.

Att skänka pengar var inget svårt beslut och det var en enig styrelse som röstade för förslaget tidigare i veckan. 

– Jag uppmanar alla föreningar i Eskilstuna att vara med och skänka en slant, det behöver inte vara mycket, det kan vara 500 kronor, det är gesten som är viktigast och jag tycker vi ska visa att idrottsrörelsen vill vara med och bidra, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!