Eskilstunalöpare dopad – stängs av i fyra år

Eskilstuna Friidrotts Fanny Dusabimana Kazungu stängs av från all friidrott under fyra år efter att ha testat positivt för EPO-dopning. "Oerhört beklagligt" säger Eskilstuna Friidrotts ordförande Bengt-Olov Eskilsson.

Eskilstuna Friidrotts Fanny Dusabimana Kazungu stängs av från all friidrott under fyra år.

Eskilstuna Friidrotts Fanny Dusabimana Kazungu stängs av från all friidrott under fyra år.

Foto: MAXIM THORE

Friidrott2020-06-29 19:35

I februari fick Svensk Friidrott kännedom om ett dopningsärende gällande en löpare från Eskilstuna Friidrott. Under måndagen kom så, efter en lång tids väntan, Dopningsnämndens beslut att löparen Fanny Dusabimana Kazungu stängs av i fyra år efter att ha testat positivt för EPO.

– Det är väldigt tråkigt för oss men framför allt för henne, det är ju en tragedi, konstaterar Eskilstuna Friidrotts ordförande Bengt Olov Eskilsson.

Fanny kom till Eskilstunaklubben så sent som i november 2019 efter att ha tävlat flera år för Umeå Track & Field Club. Det var sedan under ett träningsläger i Kenya i december 2019 som testet togs och enligt Eskilsson är Fannys version av det hela följande:

– Hon befann sig på ett läger med löpare från både Kenya, Belgien och Kanada. Plötsligt rusade polis in i på området där löparna bodde och genomförde en razzia. De tvingade med sig henne och blev sedan inlåst i en cell under ett dygn för att sedan bli testad.

– Det märkliga är att det var bara hon som testades. Alla de andra löparna vägrade följa med eftersom de ville genomgå ett korrekt test, säger Eskilsson.

Dusabimana kommer från Kongo och bor i Sverige men är inte svensk medborgare. De otillåtna medel som fanns i hennes kropp var 19-norandrosteron och erytropoietin, så kallad EPO.

– Eftersom allting skedde utomlands är det svårt att veta vad som är sant eller inte. Vi har bara fått höra Fannys version och enligt den låter det hela lite konstigt. Samtidigt har hon haft otillåtna medel i kroppen och vi tar självklart avstånd från all form av dopning. Allting är oerhört beklagligt.

Hur har hon fått i sig medlen?

– Enligt henne gick hon till apoteket i Kenya en dag när hon kände sig sjuk. Där fick hon en spruta som enligt läkarna var helt laglig.

Är hon välkommen tillbaka till klubben efter avstängningen?

– Det har vi inte tagit ställning till ännu, men det blir nog svårt. Det skulle vara om hon blev rentvådd på något vis.

Hur mår hon efter beskedet?

– Inte bra såklart. Men som jag förstod det ska hon överklaga domen (kan göras fram till 16 juli) men det krävs nog väldigt starka och nya uppgifter ifall det ska fria henne.

Svensk Friidrotts ordförande Johan Storåkers kommenterar domen såhär:

– Det som skett understryker verkligen att antidopingarbetet är en global fråga som vi måste fortsätta att samarbeta kring, men även säkerställa att aktiva på alla nivåer rustas med kunskapen om hur det personliga ansvaret ser ut. Vi har också skärpt vår egen och våra föreningars uppmärksamhet om de träningsmiljöer som är särskilt problematiska. Det är även bra att ärendet hanterats snabbt och en fyraårig avstängning visar att både Dopingkommissionen och Dopingnämnden ser allvarligt på det inträffade, säger han till Friidrott.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!