"Utan deras hjälp hade det aldrig varit möjligt"

Under de senaste månaderna har Eskilstuna Friidrotts löparlöfte Emil Millán de la Oliva verkligen visat upp sig på den stora världsscenen. Det gör att 19-åringen nu utsetts till Kvartalets idrottsprofil efter att ha nominerats i både augusti och september – samtidigt passar han på att hylla sin klubb.

Utan Eskilstuna Friidrott hade satsningen aldrig varit möjlig menar Emil Millán de la Oliva: "Det är dem som stöttat mig mest av alla tillsammans med min familj förstås, som alltid varit där".

Utan Eskilstuna Friidrott hade satsningen aldrig varit möjlig menar Emil Millán de la Oliva: "Det är dem som stöttat mig mest av alla tillsammans med min familj förstås, som alltid varit där".

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Friidrott2020-10-29 04:28

– Det är kul att få uppskattning för allt arbete jag har lagt ner, säger pristagaren.

Utmärkelsen premierar utövare och ledare som placerar Eskilstuna på den stora idrottskartan. 

Det är något Emil Millán de la Oliva sannerligen har gjort.

I juli nominerades Råby Rekarnes 17-åriga trestegshoppare Maja Åskag men därefter har strålkastarljuset varit riktat åt Emils håll. 

I augusti tog löpartalangen, från Åby utanför Norrköping, SM-guld på 10 000 meter och bara några veckor senare, i september, sparrade han mot självaste Mo Farah under Diamond League-loppet "One hour-race" i Bryssel och slog då Dan Glans 45 år gamla svenska rekord i att springa så långt som möjligt på en timme med distansen 20 128 meter. 

Därefter följde Emil upp, bara en dag efter, med ett nytt svenskt juniorrekord under Finnkampen.

Som om inte det vore nog krossade han i september dessutom sitt eget rekord – med hela 47 sekunder under ett 10 000-meterslopp i Nederländerna med tiden 28.23,21.

undefined
Under Diamond League-loppet "One hour-race" i Bryssel tog Emil Millán de la Oliva rygg på världsstjärnan Mo Farah. 19-åringen från Eskilstuna Friidrott slutade då trea i loppet och slog ett 45 år gammalt svenskt rekord.

Sedan Emil var liten har han alltid tänkt att han ska springa mot de bästa i världen. 

– Jag har alltid varit redo för det och alltid trott på mig själv. Det har inte varit några konstigheter och jag blev heller inte speciellt chockad när jag fick reda på att jag skulle springa mot den fyrfaldige OS-mästaren Mo Farah. 

Men det är inte utan stor hjälp från en viss klubb som satsningen har kunnat genomföras.

– Jag vill först och främst tacka Eskilstuna Friidrott. Utan deras hjälp hade det aldrig varit möjligt. Det är dem som stöttat mig mest av alla tillsammans med min familj förstås, som alltid varit där. 

– Det kanske man inte kan tro men jag har haft problem under en tid med sponsorer och det har varit svårt att hitta någon mer än min klubb. Så nu går en del tid åt att söka runt efter fler.

Efter Emils rekord i Nederländerna åkte han direkt till västra Kenya där han även tidigare under året har bedrivit sin löpträning på hög höjd. 

– Det är det som behövs om man vill bli en av de bästa. Om jag stannar hemma i Sverige och tränar har jag ingen som jag kan sparras mot plus att jag inte har någon chans att hålla mig på den toppnivå jag vill vara. Så det skulle inte bli någon satsning om jag skulle springa runt här hemma i skogarna.

I Kenya ingår Emil i en träningsgrupp med runt 30 löpare från världens alla hörn där samtliga springer milen på 27–28 minuter. 

– Det finns även maratonlöpare i gruppen som sprungit på 2,06. Det är ingen dålig grupp om man säger så, säger han och skrattar.

undefined
Eskilstuna Friidrotts löparlöfte Emil Millán de la Oliva trivs med tillvaron i Kenya.

Han stannar upp i samtalet.

– Jag har faktiskt fått ett helt annat liv här borta. Jag trivs i Kenya och Kaptagatskogen och kommer nog stanna i landet under en längre tid. 

Tanken är att han under uppbyggnadssäsongen, från i sen höst till de planerade olympiska sommarspelen i Tokyo nästa år, ska träna på det södra halvklotet. 

– Det blir en del resor och det har bitvis varit lite svårt att få ihop ekonomin men jag har levt ganska sparsamt. Jag kan inte göra som jag vill men jag har ändå så jag klarar mig.  

Inget OS-stöd från förbundet?

– Nej, jag har inte fått något därifrån. 

Trots att säsongen lider mot sitt slut visade Emil nyligen upp fin form då han gav sig till Europa och VM-loppet i halvmara i polska Gdynia där hela världseliten med Ugandas Joshua Cheptegei ställde upp. Och så sent som förra helgen tog han två pallplatser på terräng-SM i Stockholm.

På söndag springer han årets sista tävling då ljusen släcks på Stockholm Stadion och strålkastarna riktas mot den svenska löpareliten. 

För första gången arrangeras Stadium Night Run som direktsänds från Olympiastadion och Emils mål är att slå Anders Gärderuds gamla svenska rekord på 5 000 meter. 

För Eskilstuna Friidrotts löparlöfte är taktiken under loppet redan spikad.

– Det gäller att tro på sig själv.

Fotnot: Sedan 1994 har utmärkelsen delats ut av en jury från Eskilstuna-Kuriren, Sparbanken Rekarne, Idrottsprogrammet på Rekarnegymnasiet, Sörmlandsidrotten och Hotell Bolinder Munktell, då under namnet Månadens Idrottsprofil. 

Sedan 2009 fick utmärkelsen namnet Kvartalets Idrottsprofil där priset, precis som tidigare, premierar utövare och ledare runt om i Eskilstuna.

Ska slå Gärderuds rekord

Fullständigt namn: Emil Ernesto Ricardo Millán de la Oliva.

Ålder: 19 år. Är dessutom storebror till medeldistanslöparen Alice Magnell-Millán.

Bor: Norrköping och i Kenya.

Klubb: Eskilstuna FI.

Personbästa: 13.29,59 på 5 000 meter, 28.23,21 på 10 000 meter och 59.41,32 på 20 000 meter.

Aktuell: Vinnare av Kvartalets idrottsprofil. Ställer upp i Stadium Night Run som livesänds på Stadiums Facebook, klockan 18–20 den 1 november. Målet är att slå Anders Gärderuds gamla svenska rekord på 5 000 meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!