Medaljhoppet i VM nomineras igen

Det "går" bra för Eskilstunagångaren och VM-hoppet Perseus Karlström. Nu nomineras han till Kvartalets idrottsprofil – igen.

Eskilstuna Friidrotts Perseus Karlström nomineras till Kvartalets idrottsprofil, igen.

Eskilstuna Friidrotts Perseus Karlström nomineras till Kvartalets idrottsprofil, igen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Friidrott2019-09-30 13:32

– Fantastiskt kul, jublar Eskilstuna friidrott och Sveriges stora medaljhopp på VM i Doha.

Uppståndelsen kring 29-åringens succéår duggar tätt. Perseus Karlström tog nyligen hem Kvartalets idrottsprofil för det andra kvartalet. Men nu har han chans att även ta hem det tredje kvartalet då han är augusti månads kandidat.  

Anledningen är toppresultatet på Finnkampen där han satte svenskt rekord och världsårsbästa på 10 000 meter med tiden 38.03,95.  

Att han just nu är världens bästa gångare går inte att ta fel på.

Den stora förändringen och som han gjort att han kunnat hålla formen så länge, är ett nytt träningsupplägg.

– Sedan jag bytte tränare i november förra året till australiensaren Brent Ballinshar har vi balanserat allt och dubblat mängden intervallträning. Så i år har jag tränat mer intensivt än tidigare år, säger Perseus Karlström.

Uppladdningen inför VM har gångaren tillbringat på ett fem veckor långt höghöjdsläger i Schweiz och bara veckan innan han gav sig av till Doha har Eskilstuna friidrotts stora ess mest hållit till i ett rum på gymmet.

– Efter höghöjdslägret var det återhämtning och ganska lätta pass. Men fram till i fredags var fokus på värmeförberedelser inför VM. Jag tränade inne i ett värmerum och var uppe på 31 grader och 78 procents luftfuktighet och då var det rejält fuktigt.  

Och mycket riktigt, när 50 kilometersloppet med brodern Ato Ibanez avgjordes på VM i söndags klockan 23.30 (lokal tid) blev det ett kraftprov som hette duga då förhållandena snuddade vid Perseus värmerum med 31 grader och 74 procents luftfuktighet vilket i princip var oförändrade under hela tävlingen.  

– Det känns i varje fall fruktansvärt bra och jag känner mig väl förberedd. Jag har redan gjort den tuffa träningen och nu finns det alla förutsättningar för att göra bra resultat på VM, säger Perseus som ger sig ut i 20 kilometersloppet på fredag med start 22.30.

Eskilstunagångaren står sig starkt i fältet då han vunnit tre av fyra 20 kilometerslopp i år och har italienaren Massimo Stano som främste utmanare om VM-guldet.  

Kvartalets Idrottsprofil delas ut av en jury från Eskilstuna-Kuriren, Sparbanken Rekarne, Idrottsprogrammet på Rekarnegymnasiet, Sörmlandsidrotten och Hotell Bolinder Munktell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!