För den idrottsintresserade i Eskilstuna är Ringkvist kanske mest känd som tidigare ordförande och klubbchef i Smederna. Efter en schism med den nuvarande styrelsen är Ringkvist helt borta från speedwayföreningen.
Nu byter han bana och inleder ett samarbete med Eskilstuna Friidrott som leds av Bengt Olof Eskilsson. Tillsammans ska de arrangera en OCR-tävling, eller enklare uttryckt ett hinderbanelopp. 1 augusti är tanken att tävlingen, som får namnet Tors Trophy, ska hållas i Torshälla.
– Vi ska utgå från den banan som finns där ute och förlänga den med en del hinder. Vi siktar på 1000 deltagare, säger Ringkvist.
Går det att få ihop så många redan första året?
– Ja, med rätt marknadsföring och med den bana som finns. Det är en av Sveriges bästa fasta banor. OCR är den idrott som växer snabbast nu tillsammans med padel.
I samband med den stora tävlingen, som ska bli årligt återkommande, får företag möjlighet att tampas kvällen innan och en barnklass ska också genomföras.
– Vi tror det här blir bra. OCR blir mer och mer inlemmat i den stora idrottsfamiljen. Då går det inte bara att sitta i sin egen kupa, i stället kan vi ta hjälp av andra. Där tror vi att Håkan är perfekt, säger Bengt Olof Eskilsson.
Intresset för banan, som invigdes tidigare i år, är stort – inte minst bland ungdomar.
– Vi tror jättemycket på barnverksamheten. Så fort våren kommer ska vi ha banan bemannad i stort sett varje dag med folk som kan ge tips och hjälpa till. Jag tror vi kan göra en stor insats i Torshälla, säger Eskilsson.
Eskilstuna Friidrott har redan inlett ett samarbete med Torshällas skolor. Ambitionen är att det ska utökas. Men även äldre personer som vill kombinera löpning med utmaningar dras till sporten.
– Jag tror stenhårt på det här och att vi kan locka tjejer och killar som kanske slutat idrotta annars. Tävlingen blir en inspiration för att inte bara träna, säger Bengt Olof Eskilsson.
OCR har nyligen blivit en del av Svenska Friidrottsförbundet. Eskilstuna ligger redan långt framme med sin verksamhet och går i bräschen för sporten. Klubbens Jari Forsman är med i förbundets styrgrupp som ska ansvara för implementeringen av hinderbanelöpning.
Att få ihop en tävling med ett mål på tusen deltagare betyder en hel del arbete.
– Det krävs mycket tid första året för att synas så mycket som möjligt och skapa ett koncept. Och sista månaden innan tävlingen får de i klubben mycket att göra med att fixa banan, bygga hinder och så vidare. Sedan blir det enklare när det väl är inarbetat, säger Håkan Ringkvist.
Ekonomiskt hoppas Eskilstuna Friidrott få några kronor över som bland annat kan läggas på de egna elitidrottarna, som redan nått flera stora framgångar inom sporten under Jari Forsmans ledning, och ungdomsverksamheten.
– Jag är med på det här för att det är kul att göra arrangemang. För mig är det väldigt roligt att få vara med och fixa en sån här tävling, säger Håkan.
Har du tid?
– Ja, allt man tycker om har man tid till. Det passar perfekt eftersom det är på sommaren. Under vintersäsongen har jag många jobb, bland annat skidskyttetävlingar, säger TV-fotografen Ringkvist.
Blir det ingen mer speedway för dig?
– Nej, jag har lagt ner det för tillfället.
Hur kom det sig att du och Eskilstuna Friidrott inledde samarbetet?
– Jag blev kontaktad av "Eskil".