För Maja Åskag var det inte självklart att det skulle bli friidrott. Till en början spenderade hon stora delar av sitt liv i gymnastikhallen.
– Jag gick i gymnastik i nio år. Jag var med i några grupper med de bästa i Sverige. Jag slutade när vi började tävla på högre nivåer, jag ville testa något nytt. Min tränare sa att jag borde testa på friidrott för jag hade ett bra löpsteg. Jag slutade med gymnastiken på lördagen och på tisdagen var jag på min första friidrottsträning, det gick fort, säger Åskag och fortsätter:
– Jag var fast efter en träning och blev välkomnad på ett bra sätt. Jag kände att det var nytt och spännande. I början testade jag på mycket olika grenar för att se vad jag var bra på. Efter två månader hamnade jag i trestegsgruppen.
Till en början var friidrotten ganska främmande för talangen. Hon berättar att hon knappt visste vad det var och att hon inte ens hade sett det på TV.
– Jag kastades in i en helt ny värld. Det första året körde jag mest för att det var roligt. Efter ett tag märkte jag att jag var duktig. Sen har det alltid funnits i bakhuvudet att jag vill bli bäst, men till en början hade jag inte de tankarna.
Talangen från Eskilstuna har redan ett europeiskt guld på ungdoms OS och ett senior-SM-guld inomhus. I sommar skulle Åskag ha tävlat i junior-VM i Kenya, något som blev uppskjutet på grund av coronaviruset.
– Redan förra sommaren såg jag fram emot det mästerskapet. Jag hade planerat uppbyggnaden inför tävlingen. Kvalet dit skulle varit nu i juni, så förberedelserna hade redan börjat. Men det är mitt första år som junior, jag får chansen igen. Nästa sommar har jag U20-EM, så vi får se vad som händer, säger hon och fortsätter:
– Det är svårt att ha motivationen uppe nu, man tränar för att kunna prestera på tävlingar. Jag försöker hitta andra mål, till exempel att slå mitt personbästa på träning men det kan också vara nyttigt. Jag tänker alltid på att tävla men nu hinner jag stanna upp och lägga fokus på träning.
Coronapandemin har ställt in många tävlingar, men till helgen lanserar Svensk Friidrott ett helt nytt koncept: Bauhaus Synchro Challange.
– De har gjort en "specialtävling" som hålls i Stockholm och Göteborg samtidigt. Alla får 20 meter i ansats och har en zon på en meter man får hoppa ifrån. De bästa hopparna runt om i Sverige ska vara med och tävla så det ska bli riktigt spännande.
Åskag tränar med Råby-Rekarnes friidrottsförening fem gånger i veckan. De har två tränare och åtta friidrottare som tränar regelbundet.
– Jag hade inte kunnat träna ensam. Man behöver pusha varandra till att nå bättre resultat. Men när jag tävlar är jag inte beroende av någon som i fotboll till exempel, vilket jag tycker är skönt. När jag tävlar är det bara jag som kan påverka. Det är jag som måste göra jobbet och jag kan inte förlita mig på någon annan, säger Åskag och fortsätter:
– Vi har bara en månad ledigt på ett år. Utomhussäsongen slutar i september, då har vi tre veckor ledigt. Sedan har vi en vecka på våren också.
För Åskag är nästa mål självklart:
– Jag tävlar just nu bland våra svenska seniorer och nästa mål att tävla bland alla internationella seniorer. Det kan ta tid, de som tävlar där nu är äldre än mig. Sedan har jag det svenska juniorrekordet utomhus som jag vill försöka slå, det hade varit häftigt.
Redan som 14-åring debuterade Åskag i seniorsammanhang i samband med SM i Helsingborg. Talangen berättar att hon blev nervös när hon såg de andra deltagarna.
– Jag kunde aldrig se mig själv vara där så snabbt. Bara något år senare tävlade jag med dem så det har gått väldigt fort.
Trots att friidrottstalangen redan tävlar på seniornivå, deltar hon även i juniortävlingar. Hon berättar att det kan vara svårt att pressa sig där, då konkurrensen inte är lika stor.
– Under inomhussäsongen är junior-SM efter senior-SM. Då har jag tävlat mot seniorer först. Juniorerna är väldigt duktiga men jag hoppade en meter längre än hon som kom tvåa i min åldersklass i tresteg. I JSM blir det att man får tävla mot sig själv.
Maja Åskag anser att det bästa med friidrott är att utmana sig själv då man hela tiden ser sin utveckling.
– Jag tränar hårt och ser mina resultat på tävlingar. Jag har även många vänner inom friidrotten, som tänker som jag. Det är vad jag älskar mest med sporten.