Efter succéåret - Perseus kan få nytt pris

Perseus Karlström har gjort en sanslöst bra säsong med bland annat VM-brons och världscupseger. Nu är Eskilstunakillen oktober månads kandidat till Kvartalets Idrottsprofil. "Personligen värderar jag högst att jag presterat på den här nivån under hela året".

Gång 12 november 2019 06:48

Med lite distans till den fina insatsen i friidrotts-VM kan Karlström se tillbaka på 2019 med ett leende på läpparna. Medaljen i Qatar gjorde honom historisk och att utse oktoberkandidaten till fjärde kvartalets idrottsprofil var inte svårt.

– Det är jättekul. Jag har haft ett otroligt bra år, allt har gått jättebra och det är jag jättejättenöjd med. Jag har fått ihop det bättre och varit väl förberedd, säger Perseus som redan tagit hem utmärkelsen för andra kvartalet.

Då hade han gjort flera starka och rekordbra lopp under våren vilket toppades med att Karlström blev den förste europén att vinna IAAF Race Walking Challenge i Mexiko i början av april.

– Mexikotävlingen var kanske mitt livs bästa lopp och det var först efteråt jag fick reda på att jag blev historisk, sa Perseus då.

Och mer skulle komma.

I oktober blev det både VM-brons och totalseger i Världscupen. För det fick han, utöver äran, 25 000 dollar eller motsvarande drygt 240 000 svenska kronor. Pengar som är ett välkommet tillskott även om de inte gör honom ekonomiskt oberoende.

– I princip har jag kört min satsning på existensminimum under ett antal år. Jag har stöd från både klubb och förbund men det här säkerställer min ekonomi för ungefär ett år framåt. Jag kan också betala tillbaka pengar som jag lånat från mamma  och jag behöver inte snåla lika mycket som tidigare. Jag kanske inte behöver leta boende hos någon jag känner när jag är på träningsläger, nu kan jag kanske hyra en egen lägenhet eller ett eget rum.

Vad är du allra mest nöjd med hittills?

–  Egentligen att jag varit bra under hela säsongen och presterat bra resultat under tävlingarna, inte bara på träning. Såklart är VM-medaljen väldigt speciell i sig.

Karlströms framgångar har uppmärksammats av många.

– Jag vill tacka för allt stöd och alla gratulationer jag fått. Det har verkligen varit jätteroligt, säger Perseus.

Om drygt en vecka åker han till Australien där ett 50-kilometerslopp i Melbourne  står på programmet 1 december.

– Jag hoppas kunna kvala in till OS även på 50 kilometer så jag kan köra dubbeln, inte bara 20 kilometer. 

Tanken är att Karlström ska stanna i Australien ett par månader. I januari får han träningssällskap av brorsan Remo och 9 februari väntar en ny tävling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa