Mästaren mästare även på hemmaplan – firade med pizza

Nyligen vann Eskilstunakillen Perseus Karlström EM i gång över 20 kilometer. Under lördagen tog han hem SM utan att behöva ta i särskilt hårt. "Ändå kul att tävla hemma i Eskilstuna och ett bra tillfälle att putsa på tekniken", säger han.

Perseus Karlström hade inga som helst problem att vinna SM på hemmaplan.

Foto: Per Gillberg

Gång2024-06-15 16:27

För en vecka sedan blev han Europamästare i stor stil.

Under lördagen arrangerades SM av Eskilstuna Friidrott.

En bana som mätte en kilometer intill Eskilstunaån vid Björksgatan var tävlingsplatsen för loppet över 20 kilometer.

Flera klasser för både damer och herrar avgjordes men den publiken som var på plats ville se var förstås mästaren från Eskilstuna.

Och Perseus Karlström gjorde ingen besviken – även om tävlingen mest blev som ett träningspass för världsstjärnan. 

– Tycker ändå jag öste på hyfsat bra under andra halvan av loppet och kul att det var ganska många runt banan och tittade, säger 34-åringen som förstås var flera varv före tvåan i loppet.

Hur laddar du för en sådan här tävling som du vet att du tar hem enkelt?

– Jag ser det som ett bra läge att vässa tekniken. Sedan tycker jag det är självklart att ställa upp på SM. Speciellt när det går hemma i Eskilstuna, säger Perseus och fortsätter:

– Det känns jätteviktigt att försöka vara någon form av ambassadör för sporten. Förhoppningsvis kan jag inspirera yngre att satsa på gång. Precis som jag blev inspirerad när jag var yngre och kollade på de som var stjärnor då.

Några timmar efter tävlingen blev det firande av Karlström som då hyllades för EM-guldet förra veckan av sin klubb Eskilstuna Friidrott.

På en lokal pizzeria blev det mat för alla deltagarna, funktionärer och andra.

För Karlström passar det perfekt eftersom han är förtjust i just pizza.

– Äter jag på ett ställe jag inte varit på förr tar jag alltid en margherita (tomat och ost). Det är den simplaste pizzan som finns och klarar de av att göra den bra så kan man även testa andra pizzor där, säger Perseus och ler stort.

För världsstjärnan blev Eskilstuna en form av mellanlandning innan laddningen börjar inför säsongens höjdpunkt. OS i Paris där 20 kilometer gång avgörs den 1 augusti.

– På måndag (17 juni) åker jag till S:t Moritz i Schweiz. Där ska jag träna på hög höjd och jag stannar till den 11 juli. Därefter åker jag till södra Spanien och tränar där fram till den 26 juli då jag åker till Frankrike, några dagar innan tävlingen i OS avgörs, berättar Karlström.

OS i Paris invigs den 26 juli och pågår till och med den 11 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!