Goitom om målen: "Lite ketchupeffekt"

Från mållös till glödhet.

Vad har hänt med Henok Goitom?

Man har bara existerat, det är det enkla, säger AIK:s anfallsveteran efter avancemanget i Champions League-kvalet.

18 juli 2019 00:00

AIK-kaptenen gjorde sitt första mål för säsongen mot Elfsborg i lördags. Efter 16 matcher (Champions League-kvalet inräknat) utan mål tryckte han in 3–0-målet som satte punkt för AIK:s andra raka allsvenska seger.

Och varför sluta när man har roligt?

I CL-kvalreturen mot Ararat-Armenia visade Goitom vägen med dubbla fullträffar, båda i början av andra halvlek, och hade det inte varit för att lagkamraten Sebastian Larsson tog straffen som betydde 3–0 och sedermera avancemang i kvalet till Europas mest prestigefyllda klubblagsturnering, kunde Goitom ha lämnat Friends arena som hattrickskytt.

Ja, vi pratade om det faktiskt (straffen). Men "Seb" var ju straffskytt, och någonstans vill alla gå vidare. Och jag vet att "Seb" är bra på straffar. Jag får vänta till nästa, säger Goitom med ett stort leende när han möter pressen efter segermatchen med 3–1.

"Jobbar hårt"

AIK-profilen har klivit fram så många gånger förr, har erfarenhet från de stora ligorna och vet vad som krävs i avgörande matcher.

Ändå har hans målskytte hackat under säsongen.

Nu har han gjort tre mål på två matcher.

Lite ketchupeffekt, kanske. Men så är det, man jobbar hårt för sina mål och till slut kommer de, säger Goitom.
Jag har inte tränat något speciellt utan bara kört på. Och gör man mål så blir man så klart påmind om att man faktiskt kan göra mål. Sedan slår vi in bollarna lite mer i straffområdet nu. Vi går framåt och båda målen kom ju på inlägg. Sedan gäller det att vara där när inläggen kommer, fortsätter 34-åringen.

"Inte största allvar"

Han var ett hett villebråd bland journalisterna efter matchen. På den raka frågan vad som har hänt med hans målskytte kom det lika raka svaret:

Man har bara existerat. Det är det enkla i det här. Jag har inte tränat extra, som sagt, inte gjort något annorlunda. Man kanske tar någon meter här och där rätt jämfört med tidigare, just för att komma närmare mål. Annars är det inte så stor skillnad.

Att målen saknats är inget som gjort honom sömnlös.

Jag tror mer att det är folk utifrån som sätter den pressen att jag ska göra mål. Jag menar, jag leder assistligan i allsvenskan. Hade en mittfältare gjort det hade man sagt att det var en kanonsäsong, men bara för att jag är forward och leder assistligan så tar man inte det på största allvar. Så det är lite hur man ser på statistiken.

Maribor väntar

I nästa kvalsteg, det andra kvalsteget av fyra, ställs AIK mot slovenska Maribor, som körde över isländska Valur med totalt 5–0.

Jag har faktiskt inte så bra koll (på Maribor). Precis som att vi inte hade så bra koll på Ararat. Men ju närmare matchen kommer så tittar vi på video och då kommer jag ha stenkoll på dem. Men nu är det återhämtning som gäller, säger Henok Goitom.
Fakta: Vägen till Champions League

+ AIK är vidare från första kvalrundan till Champions League efter totalt 4–3 mot Ararat-Armenia.

+ I nästa runda ställs den regerande svenska mästaren mot Maribor från Slovenien, ett lag som slog ut isländska Valur med totalt 5–0). AIK inleder på bortaplan den 24 juli, med returmöte hemma den 31 juli.

+ Från och med den andra kvalomgången till herrarnas Champions League är kvalet indelat i två olika sektioner: "Champions Path" för mindre europeiska mästarklubbar (däribland AIK), och "League Path" för större klubbar som inte vunnit sin nationella liga. Högre rankade lag från större ligor ansluter senare i kvalet. Förlorande lag i CL-kvalet får chansen i kvalet till Europa League, Europas näst mest prestigefyllda klubblagsturnering.

Totalt ska sex lag, fyra från "Champions Path" och två från "League Path", kvalificeras in till huvudturneringen dit 26 lag redan är direktkvalificerade.

Kvalomgång 1: 32 lag deltar, speldatum 9–10 juli och 16–17 juli.

Kvalomgång 2: 24 lag deltar, speldatum 23– 24 juli och 30–31 juli.

Kvalomgång 3: 20 lag deltar, speldatum 6–7 augusti och 13 augusti.

Playoff: 12 lag deltar, speldatum 20–21 augusti och 27–28 augusti.


Fakta: Prispengar i Champions League

Plats i första kvalrundan: Cirka 2,9 miljoner kronor.

Plats i andra kvalrundan: Cirka 4 miljoner kronor.

Plats i tredje kvalrundan: Cirka 5 miljoner kronor (endast för klubbar som åkt ur i "Champions Path", eftersom klubbar som åkt ur i "League Path" är direktkvalificerade till Europa Leagues gruppspel och får ta del av vinstpengarna där.

Plats i playoff: Inga extra pengar.

Plats i gruppspelet: Cirka 160 miljoner kronor.

Seger i gruppspelet (per match): Cirka 28 miljoner kronor.

Kryss i gruppspelet: Cirka 9,5 miljoner kronor.

Plats i åttondelsfinalen: Cirka 100 miljoner kronor.

Plats i kvartsfinalen: Cirka 110 miljoner kronor.

Plats i semifinalen: Cirka 126 miljoner kronor.

Plats i finalen: Cirka 158 miljoner kronor (vinnaren får ytterligare cirka 42 miljoner).

Källa: Uefa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Sjöstrand/TT