Golf näst billigast i RF:s undersökning

Golf är näst billigast av de tio sporterna i RF:s undersökning.
Kanske förvånande för många.
– Jag hör ofta snacket om att folk fortfarande tror att golf är en rikemanssport, säger Janne Petersson, intendent på Torshälla GK.

22 oktober 2009 06:26

Han tillägger dock att det då inte brukar röra ungdomssidan utan mest för vuxna spelare.

– Och visst kan det vara dyrt för en som betalar årsavgift och sen inte utnyttjar den särskilt ofta. Men jämfört med exempelvis massor av andra länder är det billigt att spela golf i Sverige.

”Negativt särbehandlad”

Bara gymnastik är billigare än golf av de tio undersökta idrotterna när det handlar om kostnaden för ett barn att utöva den aktuella sporten. Den största kostnaden för en ung golfare är avgifter.

– Då brukar jag säga att folk ska titta på arenan. För oss kostar det fyra miljoner per år att hålla vår bana i skick. För det får vi runt 20 000 kronor netto i bidrag från kommunen. Det vore intressant att veta vilka årsavgifter en ishockeyförening skulle ta för sina medlemmar om de fått betala fyra miljoner för sin ishall, säger Janne Petersson.

Han anser att golfen är negativt särbehandlad när det gäller kommunala bidrag och att det också har att göra med fördomar om rikemanssport och liknande.

– Vi har i snitt investerat en miljon per år i vår bana. Vi har sökt om bidrag varje år till nysatsningarna och fått noll kronor varenda gång.

Så hur håller ni nere avgifterna för exempelvis unga?

– Äldre medlemmar betalar till stor del för de yngre. Våra tre stora inkomstkällor är medlemsavgifter, greenfee och sponsorpengar.

Låga resekostnader

Något som bidrar till att golfen blir så billig i RF:s undersökning är låga resekostnader.

– Det låter rimligt. Min son spelar golf och innebandy och resorna är klart dyrare i innebandy. De måste ju åka till många bortamatcher vilket i regel är fler än antalet tävlingar unga golfare spelar på andra orter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Alhag