Förvandlingen fortsätter – nya greener klara på Strand

Bygget med att förvandla Strands GK:s bana pågår för fullt. Nu är två nya greener i stort sett klara.

Strands greenkeeper Joakim Thorberg och klubbens vd Nick Potter på en av de nya greenerna.

Strands greenkeeper Joakim Thorberg och klubbens vd Nick Potter på en av de nya greenerna.

Foto: Johan Petersson

Golf2020-09-23 05:25

Tidigare i år skrev vi om Strands planer på sitt nybygge. Till sin hjälp har klubben banarkitekten Johan Benestam som sedan 2017 jobbat hårt med att ta fram en stor renoveringsplan. I februari var planen klar och presenterades för medlemmarna. Därefter har jobbet med den "nya" banan tagit fart på allvar.

Utslagsplatser flyttas, bunkrar skapas och redan har två nya greener anlagts.

– Det är ett fantastiskt resultat. Det tog sex och en halv vecka från det att vi sådde till att de nästan är klara för att spela på. Det är otroligt, säger vd:n Nick Potter och visar det gamla par fem-hålet som nu omvandlas till ett par 4- och ett par 3-hål med kossorna betande intill och Mälarens vatten glittrande i bakgrunden.

Helt klart kandidater till listan över de finaste golfhålen i Sörmland även om konkurrensen är stor.

– De här två hålen ska definitivt vara öppna nästa år. Det hade gått att spela på dem nu men omgivningen med bunkrar behöver det jobbas mer med. 

Potter har med sig klubbens nye greenkeeper Joakim Thorberg. Han har arbetat hos Strand sedan mitten av mars efter att ha varit på Kallfors under många år.

– Det är superkul att jobba här, det är riktigt roligt att se att det är människor som satsar allt på den här golfbanan. De lägger sin själ i det och då är det väldigt roligt att komma till jobbet och utveckla en anläggning nästan från grunden, säger Thorberg och fortsätter: 

– Det är inte bara skötseln av golfbanan som det ska ändras på. Det är mycket runtomkring, sättet vi jobbar på och ja ... ta banan framåt helt enkelt. Det ska bli bättre allting så det är en stor process, verkligen en utmaning. Det är roliga människor att jobba med och jättefina medlemmar som förstår sig på och är nyfikna, de ser vad vi gör och accepterar det. Hoppas de fortsätter göra det.

Vad krävs för konst för att få till synes perfekta greener så här snabbt?

– Det krävs bra väder, värme, vatten i form av bevattning, sol och att han där uppe välsignar oss med bra väder, säger Joakim och pekar mot himlen innan han fortsätter:

– Gräset är designat för att vara väldigt tätt växande och komma väldigt fort, det är aggressivt i växtsättet vilket producerar en tät och fin puttyta som är helt fantastisk från det att man öppnar tills det att man stänger. Det är just därför man valt det här gräset. Jag har erfarenhet av det efter att ha jobbat med samma grässort i sex sju år och det är den mest fantastiska krypvenen jag någonsin sysslat med, säger Joakim Thorberg.

Är det ett dyrare gräs än andra?

– I slutändan är det inte dyrare. Det tål övervintring väldigt bra så det är väldigt sällan man behöver jobba med det på våren. Sen är det lite mer skötsel under året. I slutändan är det ungefär samma men puttytan är konstant bra si gengäld.

undefined
Strands greenkeeper Joakim Thorberg och klubbens vd Nick Potter känner på det nya gräset som heter Pure distinction.

Så medlemmarna har något fantastiskt att se fram emot?

– Definitivt, de kommer tycka att de här två nya hålen är superroliga att spela och jag tror att de kommer vilja att vi påskyndar den här ombyggnationen ännu mer när de ser vad som väntar framöver.

undefined
Kossorna betar alldeles intill några av hålen på den natursköna banan.

Thorberg fortsätter med sina sysslor när undertecknad och Nick Potter, som driver Strand ihop med sin fru Anna, åker vidare runt anläggningen i varsin golfbil. Nick visar stolt upp förvandlingen som är på gång men är samtidigt ödmjuk och hyllar svärfar Clas Söderbergs och den nuvarande pron och tidigare banarkitekten Janne Kjellwalls arbete med att förvandla ett jordbruk till en golfbana för drygt 20 år sedan.

– De gjorde ett fantastiskt jobb men nu är det dags att utveckla banan för att ta några steg till, säger Potter.

Att det nu blir stora förändringar har inte Kjellwall något emot.

– Jag kan inte vara en gammal sur gubbe, säger han och skrattar.

– Förändringar behövs och jag uppskattar det de gör.

undefined
Janne Kjellwall ritade den ursprungliga banan för drygt 20 år sedan.

Vissa hål är ganska korta men fler bunkrar på en del av dem gör det samtidig klurigare.

– Jag ser verkligen förbättringar med banan och hoppas få mycket mer gjort. Det går väldigt bra hittills, jag är glad över allting, säger Nick och fortsätter: 

– Det ska bli roligt när vi öppnar nästa år. Jag ser verkligen fram emot det.

Precis som många andra golfklubbar har Strand haft en hel del besökare under detta coronaår. Med renoveringen hoppas Nick Potter att det ska fortsätta så.

– Målet på sikt är förstås att fler ska hitta till banan och bli medlemmar i klubben, säger Nick.

Noterbart är att 18 hål är öppna under hela tiden arbetet med banan pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!