Här är Eskilstuna Golfklubbs nya mångmiljonsatsning

Eskilstuna GK blickar framåt efter de tunga åren. Klubben satsar nu 38 miljoner kronor på nya investeringar i en första etapp. "Jag är väldigt stolt över den organisationen vi har", säger Göran Lindblad.

Göran Lindblad, som är vd för Eskilstuna Golf AB, ser positivt på klubbens framtid.

Göran Lindblad, som är vd för Eskilstuna Golf AB, ser positivt på klubbens framtid.

Foto: Krister Rubensson

Golf2024-02-14 17:00

Snön singlar ner utanför klubbhusets fönster när Lindblad, som numera är vd för Eskilstuna Golf AB, hälsar oss välkomna. Men trots vinterkylan blåser det varma vindar över klubben som rest sig igen efter pengasmällen som riskerade att krossa allt som byggts upp.

Tack vare de egna medlemmarna, Eskilstuna kommun, en av stans storbanker, ett ledande entreprenadföretag och Göran Lindblad – som är mannen bakom den ekonomiska vändningen – ska nu den första etappen av en ny storsatsning genomföras.

Flera av de gamla hålen skrotas för att kommunen ska ha marken till möjliga bostäder men ute på gärdet blir det nio nya. En studio (står klar 1 oktober i år) ska byggas liksom en ny verkstad (klar till säsongsstarten 2025).

De totala kostnaderna för detta är budgeterade till 38 miljoner.

Den nya banan, som ska invigas sommaren 2026 då klubben fyller 75 år, får par 72 istället för nuvarande 70.

– Steget Eskilstuna GK nu gör är tack vare ett fantastiskt samarbete med kommunen och våra medlemmar där vi har 98 procents support. Visst är det tråkigt att lämna flera fina hål men det gör både kommunen och vår klubb attraktivare, säger Göran Lindblad.

Hur ska ni finansiera den här satsningen?

– Finansieringen av ett etapp ett görs med kommunens ersättning för de lämnade hålen, medlems- och företagssupport samt de tippmassor vi tar emot för banbygget.

Redan till vårens säsongsöppning ska drivingrangen vara uppgraderad med en så kallad Trackman där du via – en datorskärm kan se hur långt bollen går – vid 20 utslagsplatser och en robot som plockar bollar. Det blir också en stor juniorsatsning.

I etapp två, som beräknas kosta sju miljoner kronor, är tanken att en handikappanpassad sexhålsbana ska anläggas plus en så kallad Himalayagreen med 18 hål. Dessutom ska parkeringen asfalteras.

Enligt Lindblad är förutsättningarna för att bygga etapp två att den första etappen är klar och inte överstiger kostnadstaket.

– Vi har en plan för finansieringen och vi ska inte sätta klubben i en situation som vi hade för två år sedan. Ibland måste man ta vissa kommersiella beslut som inte alltid uppskattas av medlemmarna men som är nödvändiga. Det ska också sägas att 80 procent av intäkterna kommer från andra än medlemmarna. 

Klubbens stora mål är att vara något för alla – oavsett om du bara vill äta en lunch, ta ett spabad, köpa glass, slå en hink på rangen eller gå en 18-hålsrunda.

– Professionell ledning, vänligt bemötande och bra service är väldigt viktigt. Och det är detaljerna som avgör. Kommer du exempelvis till restaurangen vill du att det ska vara gott, rent och trevligt. 

Efter att ha bott i Danmark (sex år) och i USA (20 år) återvände Lindblad, som tog grönt kort hos Alastair Scott Robinson redan 1969, till Eskilstuna 2018. Året efter beslutades, vid ett möte på Lokomotivet, att starta bygget av det nya klubbhuset vilket blev en mycket dyrare affär än vad som var tänkt. Varje gång Göran var på banan och spelade hörde han bara klagomål.

– Jag orkade inte med det och stack in näsan som vanligt. 

2021 fick han, med sin gedigna företagsbakgrund, en fråga om han vill hoppa in och jobba för klubben. Svaret blev ja och i maj 2022 fick han större ansvar som tillförordnad verksamhetschef – på halvtid.

– Men halvtid visade det sig inte vara ..., säger Lindblad som lovat vara med till 1 maj 2025.

Ett hårt och tufft arbete har nu lett till att klubben sedan dess vänt ett underskott på fem miljoner till -1,3 i fjol och ett förmodat positivt resultat i år. Omsättningen är runt 35 miljoner kronor och det egna kapitalet ligger på tolv miljoner.

Golfklubben har i dagsläget 1 320 medlemmar och taket är på 1 400 för att det även ska få plats juniorträningar, företagsgolf, fester och tävlingar. 

Ett lyckat drag har varit öppenhet och kontinuerlig information till medlemmarna.

Sedan årsskiftet är Daniel Johansson, även känd inom stans fotbollskretsar och företagsliv, ny ordförande för både föreningen och bolaget.

– En sån här möjlighet och chans ser man inte ofta. Jag fastnade för Görans driv och om jag kan bidra med de erfarenheter jag har kände jag att vi kan bilda en bra kombination under några år. Det är ändå ett ansvar mot medlemmar och föreningen i stort att vi ska ro det här i hamn, säger Johansson och fortsätter:

– Det känns ju oerhört inspirerande att göra den här resan tillsammans med det här gänget, både anställda och medlemmar. Inte minst Göran som har fått skutan på rätt köl efter några oerhört tuffa år efter att vi byggde det här. Vi ska inte bara vara en golfklubb utan en destination för Eskilstuna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!