Griparna har kopplat greppet om allsvenska finalen

Griparna leder den allsvenska finalen i halvtid efter 49–41 i det första mötet. För Team Rapid gäller det att ladda om inför returen i Eskilstuna nästa vecka. "Om de kunde vinna med åtta nu kan vi vinna med minst åtta hemma", säger Pontus Aspgren.

12 september 2019 22:15

Gästerna inledde med en fyrtvåa genom Linus Eklöf och Rasmus Broberg. Rapid ledde också med 7–5 efter två heat men sedan tog Griparna över. Efter heat tre var det utjämnat till 9–9 och efter fjärde var det hemmaledning med 13–11. Sedan behöll Nyköpingslaget greppet. I nionde heatet kom kvällens enda femetta då Linus Eklöf fick stopp i starten och hemmalagets Peter Ljung/Robin Aspegren var först över mållinjen. Efter tio körda heat var hemmaledningen 33–27 som blev 39–33 efter tolv. I det 13:e fixade Linus Eklöf/Daniel Henderson en viktig fyrtvåa till gästerna och avståndet var fyra poäng, 41­–37, med två heat kvar.

I 14:e fick dock Victor Palovaara stopp och Griparna tog en fyrtvåa. I sista tog hemmalaget ännu en fyrtvåa vilket betydde 49–41 totalt.

– Det är såklart inte vad vi räknat med. Vi förlorade på alla nollor vi fick, säger assisterande Rapidlagledaren Felix Andersson.

– Men direkt efter matchen var känslan bland killarna att vi kan slå dem med minst tio-tolv poäng i Eskilstuna. Men om vi leder med åtta poäng kan de toppa, det är en faktor som inte ska underskattas.

Griparna har alltså åtta poäng att gå på inför returen nästa torsdag.

– Synd. Jag tycker att vi körde bättre än att förlora med åtta men det är tufft här, säger Pontus Aspgren som tog tio poäng på sina fem heat.

– Jag är nöjd med min tävling. Jag nollade tyvärr i heat 15 men det är svårt att göra något när det är så liten bana.

Hos Team Rapid gjorde även Linus Eklöf en stark insats. Bortsett från stoppet i ett av sina heat körde han in elva poäng och slog bland annat Oliver ”Vispen” Berntzon två gånger. Men Berntzon fick revansch på Linus i 15:e. Daniel Henderson svarade också för en fin insats med nio på fyra heat.

– Inget är avgjort. Folk ska verkligen komma ut och kolla på matchen nästa torsdag. Vi har en go känsla i laget och all press är på Griparna. Och det blir en bra uppladdning inför Smedernas SM-finaler, säger Felix Andersson.

Noterbart i övrigt är att Griparnas lagledare, Eskilstunakillen Robert Henderson, bara gick runt och myste i depån efter vinsten. Inte så konstigt efter att ha vunnit den första ronden mot bästa vännen Alexander Edberg som är lagledare för Team Rapid.

Poäng, Griparna: Peter Ljung 13 (fem heat), Oliver Berntzon 11+1 (fem), Robin Aspegren 10+1 (sex), Anton Karlsson 5+1 (fyra), Andreas Westlund 5+1 (fyra), Philip Hellström-Bängs 3 (fyra), Emil Millberg 2+2 (fyra).

Team Rapid: Linus Eklöf 11 (fem), Pontus Aspgren 10 (fem), Daniel Henderson 9 (fyra), Jesper Persson 5 (sex), Alexander Liljekvist 2+1 (tre), Rasmus Broberg 2 (tre), Victor Palovaara 2 (fyra).

Publik: 1010.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Petersson