Guld och brons i terräng-NM för Abraha

Eskilstunas Abraha Adhanom blev trea i terräng-NM som avgjordes i Finland. Dessutom var han med och vann lagguldet åt Sverige.

Eskilstunas Abraha Adhanom fick med sig två medaljer från sin debut i terräng-NM.

Friidrott2019-11-10 13:30

Vår främste maratonlöpare David Nilsson från Högby kom till NM i finska Vierumäki med fyra individuella medaljer där fullträffen saknades. Men på den 1,5 kilometer långa gräsbanan gjorde han ett lysande lopp och vann guldet med två sekunder på 27.09 över de nio kilometerna. Eskilstunas Friidrotts  Abraha Adhanom skuggades av islänningen Hlynur Andrésen in på det korta upploppet och orkade inte hålla honom bakom sig. Abraha fick därför nöja sig med bronset.  Turebergs Daniel Lundgren sprang i mål som sexa och fullbordade den svenska lagsegern. Därmed fick Adhanom med sig två medaljer hem.

David Nilsson, Adhanom Abraha och Hlynur Andrésen var loss med med 13 sekunder efter tre av de sex varven. Avståndet ökade till 22 sekunder efter sex kilometer och minskade till 19 när klockan ringde för sista rundan.  David sprang sista varvet själv och segern var aldrig hotad.

För Adhanom var det faktiskt debut i terräng-NM.

Fjärde svensk var IFK Lidingös Simon Sundström som kom tia på 27.54 och Umeås 800-meterslöpare Robin Rohlén blev 14:e på 28:06.