Jonna Adlerteg närmar sig OS-plats

Jonna Adlerteg gjorde en miss i sin favoritgren barr. Men 24-åringen från Eskilsgtuna GF ser ändå ut att ha en god chans att nå OS nästa år. "Nu handlar det om att bli uttagen av SOK (Sveriges olympiska kommitté)", säger Adlerteg.

Eskilstunagymnasten Jonna Adlerteg är på god väg att ta plats i nästa års OS som går i Tokyo.

Eskilstunagymnasten Jonna Adlerteg är på god väg att ta plats i nästa års OS som går i Tokyo.

Foto: Anders Nilsson

Gymnastik2019-10-07 11:36

Just nu pågår VM i gymnastik i tyska Stuttgart.

Jonna Adlerteg har tillsammans med klubbkompisen Jessica Castles varit med och tävlat i mångkamp.

För Eskilstunagymnasten som gjorde sin första mångkamp på mycket länge blev det ett kval som både var bra och mindre bra.

– Att jag gjorde misstag på barren och även kan bättre på bommen grämer mig lite. Samtidigt har jag verkligen fightats och det har varit kul att tävla och jag är stolt över att ha genomfört mångkampen, säger Adlerteg.

Jonna lyckades inte ta sig vidare till den här veckans final i mångkamp.

Ändå har hon tagit ett stort steg mot OS i Tokyo.

– Jag verkar ha klarat två av stegen som handlar om att dels bli bästa svenska och dels att vara bland de 30 bästa som därmed placerar mig på en kvalplats till OS, säger Adlerteg och fortsätter:

– Jag är så glad att jag tog den här chansen att försöka lyckas i mångkamp. Det har varit en tuff väg hit och det har känts långt borta att nå OS.

Adlerteg ser som nämnts ut att ha placerat sig på en kvalplats till Tokyo men en officiell bekräftelse från det Internationella Gymnastikförbundet förväntas först efter nästa veckas grenfinaler.

– Som vi har räknat verkar jag vara på plats 23 just nu så det ser bra ut, säger Jonna Adlerteg.

Men än är dock inte Adlerteg klar för Tokyo även om prognosen om att hon blir bland de 30 bästa står sig.

Nu handlar det också om att hon ska få ett godkännande av SOK.

– Jag har ingen aning om när de bestämmer sig. Det kan komma snabbt men också dröja till nästa år, säger Jonna som nu har en vecka ledigt från träningen och den tillbringar hon i Stuttgart där VM rullar vidare.

– Det kan bli så att jag efter den här veckan blir ledig i ytterligare en vecka. Men sedan handlar det för mig om att börja förbereda mig på ett sådant sätt som om jag ska åka till OS. Det går inte att vänta på vad SOK säger och sedan sätta fart. Fokus ligger nu på att förbereda sig så bra det bara går. Sedan hoppas jag verkligen att jag får chansen att tävla på OS. Jag känner att det finns ganska mycket mer att plocka fram resultatmässigt. Om jag inte missat i barren hade jag hamnat betydligt högre upp i VM, säger Eskilstuna GF:s stjärngymnast.

OS i Japan börjar den 24 juli nästa år och pågår sedan fram till och med den 9 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!