Nya generationen i EGF – prisas för sina insatser

Årets säsong har börjat positivt för Eskilstuna Gymnastikförening och speciellt mars månad där klubben bland annat stod för imponerande insatser på världscupen i Qatar. Det gör att EGF nu tar hem utmärkelsen Kvartalets Idrottsprofil.

EGF-trion Emelie Westlund, Elina Grawin och Nathalie Westlund har imponerat stort under årets första månader. Eskilstunagymnasterna utgör nu stommen i den svenska EM-truppen.

EGF-trion Emelie Westlund, Elina Grawin och Nathalie Westlund har imponerat stort under årets första månader. Eskilstunagymnasterna utgör nu stommen i den svenska EM-truppen.

Foto: Bildbyrån/Privat

Gymnastik2023-04-04 17:54

Insatserna på världscupen i mars blev en succé för EGF där både Elina Grawin, 16, och Nathalie Westlund, 17, stod för två dunderskrällar.

Nathalies silvermedalj i barr ekade bäst och inte helt oväntat var hon tillsammans med tvillingsystern Emelie och Elina Grawin tre av fem EGF-gymnaster i den svenska EM-truppen som nyligen presenterades.

Under samma månad visade de även att återväxten är god. Snart 13-åriga Vilma Timlöv blev då uttagen i juniorlandslaget.

Med andra ord ser framtiden ljus ut för Eskilstunaklubben.

Det gör att EGF utses till mars månads kandidat – men också vinnare av utmärkelsen Kvartalets Idrottsprofil. Detta i kamp med handbollsklubben Guif (januari) och Råby-Rekarnes friidrottare Maja Åskag (februari).

– Fantastiskt. Vad roligt, utbrister Nadja Olsson, verksamhetschef i EGF, som nu fått fram en ny generation efter att Jonna Adlerteg, med tio år på världstoppen, avslutade sin elitkarriär i fjol.

– En tjej som Vilma (Timlöv) som nu nått juniorlandslaget började som femåring hos oss i vår barngymnastikgrupp. Där är det fokus på idrott för alla och det betyder inte att man ska bli en gymnast. Utan där ska barnen ha kul, jobba med motorik och balans. Men att man sedan väljer att fortsätta och tar klivet upp till att börja tävla måste ändå visa att barn och föräldrar trivs i föreningen. Det är jättekul.

Men Nadja Olsson understryker också hur viktigt det är att jobba med tillväxten.

– Jag tror att det handlar om kontinuitet och att vi tänker långsiktigt. Vi börjar tidigt och kollar med gymnasterna och deras ambitioner för det är så viktigt att gymnasten själv är med på hela resan, men även deras föräldrar. Det krävs mycket men det är oftast helheten som gör det med gymnasten, föräldrar, tränare och förening, säger Nadja Olsson.

– Men sedan gör det ju inget att vi har två eldsjälar i Sebastian Melander och Helena Andersson Melander som är två otroligt duktiga tränare. De har verkligen öga för det och ser potentialen i gymnasten.

I veckan är hela landslagstruppen på plats i Eskilstuna för att ladda inför EM i kvinnlig artistisk gymnastik som avgörs 11–16 april i Turkiet. Men att hoppas på EM-medaljer redan nu för Eskilstunagymnasterna är lite för tidigt, menar Olsson.

– Satsningen ligger mot OS 2028, nu handlar det mesta om att se och lära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!