Bland det galnaste jag nånsin sett

Tittade du på Sverige–Norge i handbolls-EM? Då kanske du som jag mer eller mindre gett upp med fem minuter kvar. Men det var inte över. I stället bjöds vi på en vändning som redan är klassisk och jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte stängde av tv-n i slutskedet.

Handboll 26 januari 2022 09:34
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När lite drygt fem minuter var kvar verkade det klart.

Norge ledde med 23–19 och Sverige var tvunget att vinna för att gå till semifinal.

Att göra 5–0 sista fem mot ett av världens bästa landslag ska förstås inte gå.

Men det av covid-19 så pressade svenska landslaget gav sig inte. Den avslutande kvarten var magisk bakåt. När så plötsligt målen började rassla in utan att Jim Gottfridsson och kompani var tvungna att stånga sig blodiga tändes hoppet.

Det blev 23–20, 23–21, 23–22 och 23–23.

Norrmännen försökte och försökte. Men paniken lyste i spelarnas ögon. De insåg att de var på väg att tappa en solklar ledning. Norrmännen hade låst – men glömt att kasta bort nyckeln.

När så Norge brände sin chans att återta ledningen i slutminuten kunde plötsligt Sverige ta kommandot.

Straffen laget fick med 15 sekunder var solklar.

Frågan var bara vem som skulle skjuta den. Normalt bombsäkra Hampus Wanne hade bränt flera. Även skytt nummer två, Niclas Ekberg hade bommat under matchen.

Det blev därför unge Valter Chrintz. Han hade lyckats tidigare i halvleken och stegade fram.

Han sa själv efteråt att han var galet nervös och knappt visste var han var.

Det visade han inte. Den svenska reserven knallade bara fram och drog dit bollen högt.

Inget var över men nog kändes det som att Norge där och då var ett slaget lag även om de hade ett antal sekunder kvar. Om de kvitterat hade de gått vidare.

Det gjorde de inte. I stället åkte de på vad som förmodligen är den suraste förlusten samtliga spelare varit med om i karriären.

För Sverige var det bara glädje.

Att vända som laget gjorde är helt galet. Kan på rak arm inte komma på något knasigare just nu. Kort och gott en sjuk vändning som lär ge Sverige ett självförtroende som kan leda ända till en final på söndag.

Chrintz är nämnd. Men ingen ska vara glömd. Det svenska laget har många hjältar. 

Ta till exempel Jim Gottfridsson. Han är inte bara bra på plan. Nej, han är född ledare också. Hans genomgångar under timeouterna är grymma. Vilken energi han sprider. I Gottfridsson har Sverige en framtida förbundskapten. 

Till sist: Att Norge tappade en given seger är en sak. Men att göra det mot ett Sverige som leds av norrmannen Glenn Solberg är en annan. Tyngre kan det nog inte bli ...


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa