Markos makalösa minuter – blev stor hjälte: "Otrolig"

Det blev ett sanslöst drama när Guif tog ännu en seger i ligan. Stor hjälte blev Marko Roganovic som räddade två straffar och två frilägen under slutminuterna. Det sista med bara några sekunder kvar. "Han var helt otrolig", säger tränaren Zoran Roganovic efter 30–29 borta mot Önnered.

Målvakten Marko Roganovic svarade för ett par makalösa minuter i slutet av tisdagskvällens match borta mot Önnered.

Målvakten Marko Roganovic svarade för ett par makalösa minuter i slutet av tisdagskvällens match borta mot Önnered.

Foto: Anders Nilsson

Handboll2023-12-19 21:18

Med knappt nio minuter kvar ledde Guif med fyra bollar, 25–29, och såg ut att gå mot en ganska så komfortabel seger. Men Önnered vägrade att ge upp. Hemmalaget krympte avståndet och med lite mer än tre minuter kvar skiljde det bara en boll, 28–29. Marcus Lennernäs satte 28–30 men trots det blev det ett sanslöst rysarslut. Det var stolpskott, det var utvisningar och straffar åt båda hållen, det var öppet mål-miss, tekniska fel, brända lägen och allt vad man kan tänka sig.

Guifmålvakten Marko Roganovic klev då fram på ett magisk sätt. Med mindre än två minuter kvar räddade han en straff från Hugo Forsberg och sedan ett friläge från Adrian Källhage med bara tre sekunder kvar, och ställningen 29–30 (som kom tio sekunder tidigare), vilket blev matchvinnande. 

– Han är helt otrolig faktiskt. Han har gjort det här eller något liknande många gånger i år, att han räddar oss i sista sekunden. Men det här i dag var helt otroligt. Det är en styrka, han visar att han är matchvinnare, säger pappa Zoran Roganovic om sonen Markos insats.

– Jag vet inte hur många gånger i år som vi vunnit så här men tyvärr gjorde vi det lite spännande i slutet. Vi hade ganska bra koll i 55 minuter och sedan började vi slarva och missa några skott som gjorde att de kom ikapp. Vi varnade spelarna i timeouten att inte göra det som vi gjorde men det är något som vi tar med oss. Det är bra att vi kan vinna matcher trots att vi gör så grova misstag. Det är starkt.

Hjälten själv är dock självkritisk.

– Det finns vissa skott jag borde ha tagit både i första och andra halvlek. Men det var skönt på slutet att få till någon straffräddning och några andra räddningar. Annars var det väl en helt okej insats, säger Marko och fortsätter. 

– Nu var det jag som räddade den sista men i år har vi ändå inte tappat matcherna på slutet när vi leder förutom mot Hammarby. Nu var det bra spel hela matchen men på slutet kanske vi gjorde bort oss lite, både bakåt och framåt. 

I stora delar av matchen hade Guif greppet. Men både i slutet av första halvlek, då Önnered kom tillbaka till 16–16, och i andra tappade Eskilstunalaget som också tog en timeout med 41 sekunder kvar och hade lägen att avgöra. Marcus Lennernäs träffade stolpen, Pavle Karacic blev avblåst för offensiv foul, Richard Hanisch prickade ribban och Lennernäs blev avblåst innan Roganovic gjorde sin sista jätteräddning. 

Hanisch svarade för en mycket fin insats med sex mål och lika många assists. Kasper Larsson satte också sex mål och var hundraprocentig. Vi fick också se en makalöst läcker målgivande pass från Olle Österhall när han på något vis hittade Mortimer Lundh på linjen som skickade bollen i mål. 

Men den stora snackisen efteråt var Marko Roganovic.

– Markos insats var kanske inte stabil hela matchen men han visade när matchen ska avgöras med att ta en straff och två eller tre frilägen och så kontringen på slutet. En stor eloge till honom men även till hela laget. Det är jätteroligt att det blev en vinst här i Göteborg. Jag har redan fått så många meddelanden från våra fans och från folk som följer oss. De behöver typ en hjärtstartare. Men det är jätteroligt att vi vinner såna här matcher. Lite onödigt spännande men det gillar publiken och folk som följer handboll, säger Zoran Roganovic.

Marcus Ekman, som inledde strålande, fick en smäll mot handen i första halvlek och tvingades kliva av men med runt tolv minuter kvar av matchen var han åter på planen.

I och med vinsten får Guif fira jul som ligafemma och på annandagen kommer Amo på besök till Stiga Sports arena.

– Den här segern är ju jätteskön. Det har alltid varit svårt att vinna mot Önnered borta och det är kul att vi nu, och mot Kristianstad, gör upp för förlusten mot Karlskrona, säger Marko Roganovic.

– Det är bra också att vi tar mycket poäng i december. Förut har november och december varit de svaga månaderna men nu har de varit rätt så bra. 

Två matcher återstår nu innan det blir landslagsuppehåll i januari.

Amo hemma på annandagen då det finns alla förutsättningar för en publikfest med tanke på Guifs fina form och fyra segrar på de fem senaste matcherna.

Därefter avslutas höstsäsongen borta mot Skövde den 29 december. Båda dessa matcher kan du förstås som vanligt följa på ekuriren.se.

Handbollsligan

Önnered–Guif 29–30 (16–16)

Mål, Guif: Kasper Larsson 6, Marcus Lennernäs 6, Richard Hanisch 6 (3), Marcus Ekman 3, Melker Norrman 3, Olle Österhall 3 (1), Robin Granlund, Mortimer Lundh, Pavle Karacic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!