Guif skakade om tabellettan Malmö

Guif vände en negativ trend och tog överraskande en poäng, 23–23, hemma mot Malmö i återstarten efter landslagsuppehållet.

Rickard Åkerman var, tillsammans med målvakten Herdeiro Lucau, Guifs bästa spelare mot Malmö.

Handboll2019-11-02 22:27

Det var nog inte många på förhand som trodde att Guif, med sina fyra raka förluster, skulle vända trenden mot tabellettan Malmö hemma i Stiga Sports Arena under lördagen. Det var i varje fall inte mycket som talade för det, då hemmalaget tvingades matcha spelmotorn Marcus Ekman sparsamt på grund av en efterhängsen stukning i foten.

Men det var Malmö, med brodern Daniel Ekman, som började bäst och ryckte tidigt till sig en ledning. Efter tio minuters spel hade Guifs anfallsspel mest handlat om slarv vilket innebar underläge med 3–6.

Så småningom började hemmaförsvaret jobba som ett försvar och målvakten Herdeiro Lucau kunde få till några räddningar. När klockan började närma sig 25 minuter hade Guif fått mycket i anfallsspelet att stämma. Så mycket att seriesuveränen, med sex raka vinster, tog timeout.

– Vi fick inte grepp om dem första tio minuterna där de fick göra alldeles för enkla mål och vi gick bort oss med kombinationsmissar. Men vi snackade igenom det under pausen och det var klart och tydligt vad vi skulle göra, säger tidigare Tysklandsproffset Rickard Åkerman.

10–13 i paus och i andra rivstartade Guif. Redan efter några minuter hade de gjort fyra medan Malmö bara ett, vilket innebar likaläge. Guif kunde sedan även ta ledningen till 16–15 och lite senare även 17–15. Men när Zoran Roganovic kort efter drog på sig en utvisning för protest var ställningen snart lika igen.

Med tio minuter kvar, då Malmö en man utvisad och valde att spela sex mot sex och tom bur, lyftes nästan hela arenan när Rickard Åkerman satte 20–20 från halva planen. Och publiken var fullkomligt i extas i nästa Guifanfall då Pavle Karacic, efter att Lucau åter hade räddat ett skott, satte 21–20.

Men Malmö kom tillbaka. Spelet ryktes sönder en aning av lagens båda timeouter men i anfallen efter lyckades de göra varsitt mål. Då matchens bäste spelare, målvakten Herdeiro Lucau åter stod i vägen för ett närskott fick Guif och Eric Johansson sista chansen med 20 sekunder kvar. Dock stoppades han precis i skottögonblicket och tillställningen slutade 23–23.

– Det känns ändå lite blandat för vi hade ändå läget i slutsekunderna. Men i morgon kommer vi nog ändå vara nöjda med en pinne. "Loke" i målet räddar oss i kväll där hans räddningar gav oss trygghet och vi kunde slappna av. Vi har spelat jämnt mot många topplag tidigare men när vi spelar bra – är vi på den här nivån, säger Åkerman som var Guifs näst bäste målskytt (fem) efter Eric Johansson (sju).

Brödrakampen då. Jo, Marcus Ekman spelade ett antal minuter men på frågan vem som vann den svarade han ödmjukt.

– Jag får nog säga att det var Daniel som vann, för jag spelade inte så mycket.

Ekmans samlade, Daniel, pappa Janne och Marcus.