Guifstjärnans kompiskamp: "Vi är väldigt goda vänner"

Under torsdagen ställs Richard Hanisch mot klubben han vunnit dubbla SM-guld med. Han möter då också en av sina bästa vänner inom handbollen. "Jag och Matias (Helt Jepsen) pratas vid ofta och vi umgås en hel del familjevis", säger Richard Hanisch.

Guifs Richard Hanisch ställs mot sin gamla klubb Kristianstad som han vunnit två SM-guld med.

Guifs Richard Hanisch ställs mot sin gamla klubb Kristianstad som han vunnit två SM-guld med.

Foto: Joakim Serrander

Handboll2023-12-13 10:28

I fredags kom Guif ner på jorden efter två fina segrar mot Alingsås och Ystad.

Hemma mot Karlskrona blev det tvärstopp och förlust.

– Vi har pratat igenom den matchen ordentligt. Vi visste att Karlskrona skulle bli en tuff motståndare och de stod bra bakåt. För vår del handlar det om att vi har tittat på vad vi behöver förbättra. Vi har våra möjligheter i matchen men behöver bli bättre i våra val emellanåt, säger Hanisch och fortsätter:

– Det som är skönt är att det är ganska tätt med matcher nu. Dessutom handlar det inte om att vi måste lägga om vårt spelsystem. Vi har något bra på gång och det handlar mer om smådetaljer och småpill vi ska slipa på.

Mot Karlskrona fick 33-åringen en smäll men han hoppas och tror på spel under torsdagen.

– Jag har haft liknande problem tidigare. Det är fästet till en hälsena som irriterar och gör ont. Men känner jag mig själv är jag med mot Kristianstad.

Då ställs Hanisch mot laget han spelade för mellan 2015 och 2017. Två gånger om blev han svensk mästare innan flyttlasset gick vidare till först Elverum i Norge och sedan IFK Skövde.

I den sistnämnda klubben var han lagkompis med mittnian Matias Helt Jepsen, 35. Dansken har nu likt Hanisch flyttat vidare och spelar för just Kristianstad.

– Jag och Matias och våra familjer är väldigt goda vänner. Det blir en hel del snack via facetime och vi trivs med varandra och hade en bra tid i Skövde.

Men på torsdagskvällen ställs de mot varandra och inför matchen är Guif sjua. En poäng före regerande mästarlaget från Skåne.

– Klart jag är förvånad att de bara är på åttonde plats. Hade man fått frågan innan säsongen om det skulle gå så trögt för dem så hade man aldrig trott det. Men de har likt andra klubbar också fått det jobbigt med ekonomin och annat, säger Hanisch.

Kristianstad har inför mötet med Guif en del skador. Duktiga målvakten Gustaf Banke gjorde illa sig senast mot Sävehof och blir borta året ut. Det samma gäller viktiga Philip Henningsson.

– Philip och Andreas Cederholm är väl de spelarna som är kvar i IFK sedan jag var där, säger Hanisch.

Kristianstad har sedan deras arena kom på plats för drygt tio år sedan haft oerhört mycket publik på sina matcher.

Kapaciteten är 4 700 och inte sällan har det varit fullspikat.

– När jag lirade där var det oftast minst 4 500 på matcherna. Det var ett oerhört drag, berättar Richard Hanisch.

Men så är det inte längre.

Under hösten har det inte varit i närheten av att vara fullt hus. I en del matcher har det "bara" varit runt 2 500 på plats.

– Det är ju så klart mycket för de flesta klubbar. Men i Kristianstad är det ganska lite och det blir förstås en konstig känsla när det varit sånt tryck förr.

Precis som tidigare år är det gott om matcher i ligan i december.

För Guifs del återstår fyra fighter. Kristianstad hemma, Önnered borta, Amo hemma och Skövde borta den 29 december.

Hos Guif saknas för övrigt Nikola Roganovic och Pontus Wangenborn som har gjort illa ett finger respektive fått en spricka i en tå.

– Nikola borde vara tillbaka till annandagen mot Amo. Pontus spelar knappast förrän efter uppehållet i januari, säger tränaren Zoran Roganovic.

Matchen under torsdagskvällen i Stiga Sports Arena drar igång klockan 19 och du kan som vanligt följa hur det går via vår textrapportering på ekuriren.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!