Eskilprodukten, som lirat flera säsonger för Guif i Elitserien och spelat OS med Island, verkar nöjd med att vara tillbaka i en nyckelroll hos stans ledande handbollsklubb som han lämnade 2016 efter tio år som tränare för herrlaget.
– Vi trivs väldigt bra i Eskilstuna ... jag, Victoria (hustrun) och våra barn. Vi har prövat på ett äventyr i Tyskland, det var nyttigt men jag blir också väldigt glad när jag ser hur bra mina barn trivs här och det är ju värt otroligt mycket. Att jag nu kan hålla på med handboll, som jag tycker är väldigt kul, och inte vara bortrest längre perioder eller borta så mycket på kvällar och helger ser jag det här som en jättetrevlig utmaning.
Krille har tidigare pratat löst med olika personer inom Guif. I höstas åt han lunch med herrtränaren Zoran Roganovic vid några tillfällen och fick även hjälpa till på en träning. Men det var först under förra veckan som den konkreta frågan kom om Kristján ville ha tjänsten som sportchef. Sedan gick det snabbt att bli överens.
– Jag tycker om att jobba i organisationer, jag tycker om att jobba i lag och jag tycker om att vara med i en del av en förändring. Sedan har jag de senaste åren byggt på mig handbollserfarenhet som jag inte hade på samma sätt som när jag var tränare i Guif och som jag hoppas kunna nyttja, säger Kristján och fortsätter:
– För tillfället är jag inte beredd att stå på golvet sju dagar i veckan så det var inget sånt jobb som var aktuellt just nu. Men att få jobba ihop med de ledare som finns på herr-, dam- och ungdomssidan känner jag mig spänd inför.
Vad blir din första uppgift?
– Min första uppgift blir att träffa människor i alla organisationer, från herr och dam till ungdom, styrelse och sportråd. Sätta mig in i hur föreningen sköts idag och hur processerna går till. Sedan ska jag försöka göra en analys av vad vi står idag jämfört med motståndarna på herr-, dam- och ungdomssidan.
Krille, som blir tillsvidareanställd, börjar sin tjänst omgående och under måndagen ska han träffa både herr- och damspelarna.
– Jag har varit mellan två jobb rätt länge så jag är motiverad att jobba. Sen är det väl inte 110 procent från start. Det handlar som sagt mycket för mig om att lyssna på organisationen och höra vad vi är idag.
Var ser du Guif om tre år?
– Det har ju helt att göra med hur det ser ut och vilka förutsättningar som finns. Jag vet ju att det finns en ambition på både herr-, dam- och ungdomssidan att utveckla. Hur vi ska göra det tillsammas blir ju den intressanta frågan. På herrsidan har vi ett lag som har tre poäng upp till slutspel och fyra till direkt nedflyttning. På damsidan ligger vi på kvalplats med ett gäng poäng ner till direktnedflyttning och några poäng upp till ovanför strecket. Kortsiktigt är ju att se till att båda våra representationslag är kvar i sina serier.
Krävs det värvningar för det?
– Det känner jag att det är för tidigt att uttala mig om. Det vill jag i så fall höra från Zoran och Nicklas (damtränaren Älgekrans) men dom samtalen har jag inte haft ännu.
Om Krille ska försöka locka hit spelare direkt är inte klart.
– Det finns fungerande sportråd på både herr- och damsidan. För mig är det viktigt att lyssna hur jobbet varit, vilka kontakter som finns i dag och vad de ser inför framtiden. Med den infon från dom kan jag vara med och delge mina åsikter och erfarenheter och se om det finns någon kontakt jag har som vi skulle kunna nyttja.
Är det viktigt för en elitklubb, oavsett sport, att ha en heltidsanställd sportchef?
– Jag tror att det bara är att gå till vilken organisation som helst, exempelvis eran egen för att se det. Om ledarskapet drivs på ideell basis blir det ju tufft för arbetsplatsen. Jag är helt på det klara med att man i en organisation kan ha någon som är dedikerad att jobba oavsett om det är på kansliet eller, som nu, sportchef. Hade jag haft det som en ideell resurs och ett heltidsjobb vid sidan om hade det inte blivit samma fart på det. Jag tror definitivt att det är rätt satsning.
– Det är också därför jag säger att jag lyssnar på de människorna som lägger ner sin kraft och tid. Vi har ju ändå elitverksamhet här och det har pågått i flera år.
Du sa tidigare att det inte passar att vara på golvet just nu. Men när du ser VM (Krille har varit expert i tre av Viasats sändningar då Sverige spelat) är du inte sugen på att leda ett landslag eller klubblag igen?
– Nej ... eller jo ... nån gång kanske jag blir det. Just nu känns det bra att få jobba med ett litet större helikopterperspektiv och organisationsförändringar. Jag är mest glad över hur bra det går i VM för laget och känner inte att jag saknar det. Jag vet hur mycket kraft, tid och energi de här människorna lägger ner. Jag är tacksam över att jag får vara hemma en januari för första gången på fem år och fira Noahs födelsedag så det finns många sådana glädjeämnen som jag gillar. Nån gång kommer jag kanske att ställa mig där igen, säger Andrésson som fyller 40 i år.
Samtalet kommer in på utflyttade spelare, tränare och ledare.
– Historiskt sett har vi haft många spelare som kommit upp i elitlagen. De kanske inte alltid spelar i Guif utan runt om i Sverige och världen. Och det är inte bara spelare från Guif, även Eskil och Göksten har ju haft sina. Det blir en spännande resa att sätta ännu mer fart på utvecklingen. Jag tycker att vi har så många duktiga handbollsmänniskor i stan och många av dem ser jag på ungdomsslagen.
Krille fortsätter:
– Vi har både ledare och spelare ute. Ta en sån som Andreas Flodman när han kom upp ... då hade vi en konkurrens där Mattias Zachrisson och Daniel Pettersson var före. Men Andreas har ju tagit sin resa via VästeråsIrsta till Alingsås och Kolding vilket är fantastiskt. Jag har inget emot att vi har spelare på andra ställen. Däremot ska vi vara så bra att det är den konkurrensen som finns. Jag tror det är viktigt att få ihop en väl fungerande dialog med gymnasiet. I och med att det finns riksidrottsgymnasium som är väldigt spännande för en del av våra Eskilstunaungdomar måste vi ha en sån verksamhet att de väljer att vara kvar. Det ser jag definitivt som en möjlighet att kunna utveckla.
Vilken väg Guif tar med Krille som sportchef återstår att se.
– Som jag försökt trycka på ... det finns redan människor som gör ett jättejobb idag. I första hand handlar det om att stötta dom och tillsammans sätta strategier för hur framtiden ska se ut.