Mattias, 31, från Eskilstuna är landslagets EM-spion

Mattias Flodman, 31, från Eskilstuna är "handbollslandslagets Tom Prahl". Han är Sveriges EM-spion. "Det låter som att jag luskar i saker jag inte ens ska ha tillgång till", säger han inför Sveriges avgörande matcher i huvudrundan.

Mattias Flodman är svenska damlandslagets EM-spion där han ska kartlägga motståndet i turneringen.

Mattias Flodman är svenska damlandslagets EM-spion där han ska kartlägga motståndet i turneringen.

Foto: Bildbyrån

Handboll2022-11-14 07:13

Handbollstränaren Mattias Flodman är Eskilstunas bidrag i det svenska damlandslaget under EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro.

31-åringen, som till vardags håller till i allsvenska Skånela, är landslagets "spion" på plats under mästerskapet där han, främst, ska kartlägga motståndet.

– Jag är handbollslandslagets Tom Prahl, får man väl säga. Eller Lasse Jacobsson är en annan spion man läst om från fotbollslandslaget, skojar Mattias Flodman.

Samarbetet med damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér började redan i somras, då för de svenska U-landslagen på damsidan.

Sedan dess har Flodman blivit kvar i Axnérs "stall" och har nu ansvar för videoanalys av både Sveriges och motståndets matcher på plats i slovenska Ljubljana där huvudrundan avgörs.

– Jag jobbar ju inte som Slovenien med att gömma kameror, säger Flodman och tänker på den "spionskandal" som nystats upp där Serbien anklagar hemmanationen för att ha filmat deras träning i smyg med gömda kameror.

– Det blir mycket videoklippning som vi sedan visar upp för spelarna och vad vi ska trycka på vad gäller motståndet. Sedan under matcherna så sitter jag på läktaren och har sms-kontakt med "Foppa" (målvaktstränaren Thomas Forsberg) som sedan förmedlar det till Axnér. Man får ett helt annat perspektiv uppifrån läktaren och ser lite andra ytor än när man står nere vid bänken.

undefined
Mattias Flodman från Eskilstuna var under många år verksam i Guif innan han handplockades till Alingsås. Numera är han tränare i allsvenska Skånela.

Hur går arbetet till?

– Det var lite svårt innan. Slovenien spelade inför stängda dörrar och Serbien spelade inte alls, då är det svårt att få tag i materialet. Det blir en liten stress så, men vi försökte med det vi kunde och genom att läsa oss till. Sedan försöker man läsa lite andra tidningar och kanske titta på matcherna i andra sändningar än den svenska för att få en annan bild.

– Det blir väldigt mycket klippa video framför en dator, så det är nu man ångrar att man inte gymmat bröstryggen mer. Det ser ut som att jag går runt och bär en micro hela dagarna, så är min kroppshållning just nu.

Arbetsplatsen på hotellrummet beskriver han som med "dra för gardinerna för att få grottstämning" och att "leta efter mönster och detaljer med förstoringsglas".

Och även om titeln "spion" låter bra mycket mer spännande än vad det faktiskt är, så kan inte Flodman låta bli att skratta åt arbetstiteln han går under i handbolls-Sverige just nu.

– Namnet spion är otroligt, det låter som att jag luskar i saker jag inte ens ska ha tillgång till. Som spion låter det som att jag ska ta del av hemlighetsstämplat material. Men i själva verket har jag samma material som gemene man, så det är inte så "spionigt" som det låter, säger Flodman.

Sverige avslutar huvudrundan med matcher mot Ungern (i kväll, måndag) och Kroatien (onsdag).

undefined
Mattias Flodman har sms-kontakt med målvaktstränaren Thomas Forsberg under matcherna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!