Nu kan vi börja snacka om Glenns grabbar

Att mängder av spelare smittades av covid-19 kvittade. EM 2022 var Sveriges turnering hela vägen. I match efter match hade laget marginalerna med sig. Precis som ett mästarlag ska ha.

Niclas Ekberg blev stor hjälte i EM-finalen.

Niclas Ekberg blev stor hjälte i EM-finalen.

Foto: Anna Szilagyi/AP/TT

Handboll2022-01-31 14:39
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Sverige innan EM ens startat tvingades ställa in sitt genrep mot Nederländerna på grund av covidsmitta var det kanske inte så många som trodde att ett guld skulle bärgas några veckor senare.

I mästerskapet började det dessutom knackigt. Det blev stryk mot Spanien i gruppspelet och Blågult var millimetrar från att åka ut mot Tjeckien (27–27).

Men kanske var det flytet i den matchen som gjorde att det rullade på.

För därefter radades sex raka segrar upp.

Flera var dessutom efter bragdartade insatser.

Som vändningen mot Norge. Eller uddamålsvinsten mot Frankrike innan Spanien slutligen slogs tillbaka med hjälp av finalens sista skott.

Genom hela turneringen har spelare åkt in och ut på karantänhotell.

Det har säkert stört.

Samtidigt har osannolika hjältar fötts.

Vem hade till exempel trott att såna som unga högersexan Valter Chrintz, målvakten Peter Johannesson eller mittsexan Oscar Bergendahl skulle ta så stor plats?

Men hela turneringen visar två saker. Sverige har en fantastisk sammanhållning – och stor bredd.

Äntligen kan vi dessutom sluta prata och drömma om Bengan Boys och deras vinster för 20 år sedan och längre tillbaka i tiden. Nu kan vi i stället glädjas åt Glenns grabbar. För visst har den skicklige norske förbundskaptenen och hans ledarteam betytt massor för den här framgången. Bara att ha en legend som Eskilstunakillen Tomas Svensson som målvaktstränare är stort.

Kan lova att Andreas Palicka och de andra målisarna suger i sig allt Svensson förmedlar. Detta trots att den tillfälliga ligaspelaren i Redbergslid redan är så gott som fullärd.

Det blev VM-silver 2021 och EM-guld 2022.

Nästa år spelas VM i Sverige. Bättre reklam än så här kunde förstås inte Handbollförbundet önska sig inför den turneringen.

När det gäller handboll börjar annars vardagen igen.

Guif som ligger ganska skrynkligt till efter en svag höst börjar matcha på fredag.

Direkt ställs laget mot en EM-hjälte.

Jumbon RIK väntar i Göteborg och då gäller det för Erik Persson och de andra guifarna att få hål på honom.

För en tvåpoängare i omstarten känns närmast nödvändig för Guif. Blir det förlust är Eskilstunakillarna lite väl indragna i nedflyttningsstriden. Vilket i så fall lär sätta extrem press på det relativt oerfarna Guifgänget inför fortsättningen.

Per Gillberg
Per Gillberg