Överlägset bäst i ligan: "Gillar en mot en"

Herdeiro Lucau är Handbollsligans nummer ett när det gäller straffräddningar. Med sina 13 stycken i år går han mot ett nytt rekord i ligan. "Vi får se hur långt det räcker."

Herdeiro Lucau återfinns på nytt i topp när det gäller straffräddningar i Handbollsligan.

Herdeiro Lucau återfinns på nytt i topp när det gäller straffräddningar i Handbollsligan.

Foto: Arkivbild: TT

Handboll2019-11-15 19:00

Guif är ett av lagen som drar på sig flest straffkast i årets handbollsliga. Då är det bra att samtidigt ha ligans absolut bäste straffräddare mellan stolparna. 

I fjol svarade Herdeiro Lucau för flest straffräddningar av alla ligans målvakter, 19 stycken. Totalt sköts 55 straffar mot honom vilket innebar att målvaktsgiganten nekade motståndarna ett mål drygt var tredje gång. Formen håller i sig även den här säsongen och Lucau är i överlägsen straffräddningsledning efter elva omgångar på 13 stycken.

– Har jag tagit så många? Oj, säger målvakten och skrattar. 

Hade du ingen koll på det?

– Nej, faktiskt inte. Men det är ju bra. 

Vad gör dig till en bra straffräddare?

– Jag har alltid gillat en mot en-situationer och tränar mycket på det. Jag försöker också scouta andra lags straffskyttar så mycket jag kan, framför allt för att se vart de helst skjuter. Mot slutet av matcherna då spelarna är trötta tar de oftast till den straffen de är mest bekväm med, då gäller det att jag har koll på den. 

Om "Loke" fortsätter i samma straffräddningstempo som nu lär han hamna på drygt 30 stycken under en säsong (slutspelet inte inräknat). Rekordet under en och samma säsong är 25 och satte av montenegrinen Nebosja Simic 2013. 

– (Skratt) Ja, vi får väl se hur långt det räcker för mig i år. 

På söndag har 32-åringen chans att bättra på statistiken när Skövde gästar Stiga. 

– Jag hoppas kunna rädda två straffar iallafall.

Varför just två?

– Den andra straffen är alltid den svåraste att ta, då gäller det att vara på hugget.

Västgötarna som i omgång tre överraskande fick lämna Eskilstuna utan poäng. Matchen som kanske är den bästa som Guifherrarna har spelat såhär långt under säsongen. 

– De kommer garanterat hit revanschsugna då de inte räknade med att tappa poäng mot oss senast. Men den matchen är ingenting vi kan rida på, den är helt glömd. Vi måste gå ut och slita 110 procent för att ha en möjlighet, sätta både försvars- och anfallsspel. Det gäller att alla bidrar där ute på planen, då kan vi slå alla lag, säger Lucau.

Matchen startar 17.30 på söndag och du följer den som vanligt via vår liverapportering på ekuriren.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!