"Vi ska inte låta Eric härja fritt"

I somras lämnade han Guif för att bli skåning. Under torsdagen är dock Emil Andersson tillbaka i Eskilstuna för att försöka sänka moderklubben.

Förra säsongen spelade Emil Andersson i Guif. Nu dyker han upp i Eskilstuna som motståndare tillsammans med nya klubben OV Helsingborg.

Förra säsongen spelade Emil Andersson i Guif. Nu dyker han upp i Eskilstuna som motståndare tillsammans med nya klubben OV Helsingborg.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Handboll2019-11-07 07:17

En lång rad spelare lämnade Guif efter förra säsongen.

Högernian Emil Andersson var en av dem som sökte nya utmaningar och han hamnade så småningom i Skåne.

– Jag trivs bra i Helsingborg även om varken jag eller laget fått till det riktigt som vi vill än, säger 25-åringen.

Under torsdagskvällen kommer Emil och hans OV till Stiga Sports Arena i en betydelsefull match. Båda lagen håller för tillfället till på den nedre halvan av tabellen där Guif är två pinnar före.

– Det blir en jätteviktig match. Förlorar vi är vi fyra poäng efter Guif. Vinner vi är vi på samma antal, säger Emil.

Hur är tongångarna i din nya klubb efter den lite tröga starten?

– Vi är ju nykomlingar, men självklart hade vi hoppats på mer med tanke på den trupp vi har. Samtidigt är det i första hand nytt kontrakt som gäller för vår del.

Precis som Guif har OV varvat ganska bra matcher med mindre bra.

Ett exempel var senast få det blev 15 bollar i baken hemma mot Alingsås.

– En riktigt usel match av oss där ingenting stämde för någon i laget. Sedan har vi varit riktigt på gång i andra matcher och bland annat skakat Kristianstad, berättar Emil som var i Eskilstuna och hälsade på den gångna helgen.

– Då såg jag Guif mot Malmö och det var kul att vara hemma några dagar.

Vad säger du om Guif så här långt?

– De har gjort det ganska bra och jag är både imponerad och glad över hur bra det går för Eric Johansson (Guifs kanonskytt som leder skytteligan).

Är du överraskad över hans framfart?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag har ju spelat några år med honom och sett att potentialen finns. Sedan gäller det att ha bra koll på honom när vi möts under torsdagen. Han ska inte få härja fritt samtidigt som vi inte kan lägga allt fokus på honom. Det finns fler duktiga spelare än honom i Guif.

I Helsingborg bor Emil i en lägenhet som ligger vägg i vägg med hemmahallen.

– Jag har väl 20 meter till entrén eller så och det är svårt att ha någon ursäkt om jag skulle vara försenad till någon träning. Kan ju inte gärna skylla på trafiken eller så, säger Emil och skrattar.

De senaste säsongerna i Guif spelade Emil väldigt mycket tillsammans med mittnian Daniel Ekman och de hittade varandra perfekt. Precis som Emil lämnade dock Daniel Guif och han hamnade lite längre söderut, eller närmare bestämt i Malmö.

– Vi har ju känt varandra väldigt länge och det tar bara 40 minuter med tåg mellan Helsingborg och Malmö så vi har träffats en del under hösten.

Saknar du att spela med honom?

– Nja, jag tror det var bra för både honom och mig och hamna i var sin ny miljö. Sedan visste vi exakt var vi hade varandra på planen. Men det är utvecklande att lära sig att spela i en ny omgivning och jag tycker jag kommer in i spelet med OV mer och mer.

Under torsdagen springer alltså Emil Andersson för första gången i sitt liv in som motståndare till Guif.

Något han tror blir en märklig känsla.

– Jag snackade med Daniel Ekman efter att de mött Guif i lördags och han tyckte det kändes väldigt konstigt att inte vara hemmaspelare i Stiga. Men jag tror ändå att när matchen väl kommer igång så blir det lite som vilket möte som helst.

I Helsingborgs lag finns för övrigt ytterligare en exguifare.

Högersexan Emil Hansson valde precis som namnen Andersson att prova på spel i OV efter säsongen som gick.

Matchen börjar klockan 19 på torsdagskvällen och du kan förstås som vanligt följa den via ekuriren.se och vår livechat.

Emil Hansson, i vitt, möter sin förra klubb Guif under torsdagskvällen.
Emil Hansson, i vitt, möter sin förra klubb Guif under torsdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!