Historisk Adlerteg klar för final i VM: "Verkligen en dröm"

Under lördagen gjorde Eskilstunastjärnorna Jonna Adlerteg och Jessica Castles entré i VM i Doha. Adlerteg svarade för en strålande insats i kvalet och nu är hon klar för fredagens grenfinal i barr. Senast en svensk kvinna lyckades nå en VM-final i artistisk gymnastik var för 60 år sedan.

– Det är verkligen en dröm och något jag jobbat väldigt hårt för, säger Jonna på telefon från Qatar.

22 augusti 2018 11:29

Jonna genomförde sitt kval under lördagseftermiddagen och fick till sin svåra serie när det gällde som mest. Med den höga poängen 14,433 var det klart att hon skulle konkurrera med de allra bästa gymnasterna i världen och efter första kvaldagen låg hon femma. Då hade inte alla stornationer inlett sina kvaltävlingar ännu vilket innebar en lång väntan på läktaren fram till söndagskvällen när platsen definitiv blev säkrad. Adlerteg fick se resultaten ticka in från länder som Ryssland, Kina och England.

–Jättejobbigt att vänta och titta på de andra. Det var inte alls spännande eller kul utan bara jobbigt. Men det var kul efteråt, säger en nöjd Adlerteg.

När tre av fem grupper var klara talade allt för att finalplatsen var säkrad.

– Samtidigt kan man inte ropa hej om det skulle komma någon och chocka.

Men Jonnas prestation räckte.

– Det är verkligen jättekul. Jag är jätteglad och jättestolt.

Inte sedan 1958, då Berit Jönsson tog en femteplats i hopp på VM i Moskva, har Sverige haft en gymnast i grenfinal på VM i den kvinnliga artistiska gymnastiken. Därför blir Jonna Adlertegs prestation ännu större.

Känner du att du gjort något historiskt?

– Både och, det är inget man tänker på när man kör. Det är mest runt omkring som det blir stort. Jag har verkligen velat uppleva det här och trott på det. Men det är en sak att det kan hända till att det faktiskt händer.

Nu kan 23-åringen ladda om med enklare träning under måndagen för att sedan köra på mot kampen om medaljerna.

Vad tror du om dina chanser i finalen?

– Jättesvårt att säga. Jag går in med inställningen att göra mitt bästa, jag ska ta det lugnt och se hur långt det räcker. Jag tror att det blir en tight final, många ligger inom en tiondel. Jag håller mig cool och har inga förväntningar. Jag ska bara göra min grej. Det var några saker som inte var tillräckligt bra i kvalet och det ska jag fokusera på.

Efter kvalsuccén har det varit många som vill gratta Jonna.

– Jag vill tacka alla där hemma som hejar, håller tummarna och är glada när det går bra.

Hur är det annars i Qatar?

– Värmen är så skön. Jag avundas inte den snö jag sett från Sverige. Jag trivs bra här.

Landslagstränaren Sebastian Melander var minst sagt nöjd med Adlertegs prestation.

– Artistisk gymnastik är en världsidrott, det märks när vi är här. En liten nation som Sverige i förhållandet mot många av de stora nationerna är som David mot Goliat. Att Jonna Adlerteg är i final i det här sammanhanget är en sensation och ett resultat av många års hårt långsiktigt arbete. Av mig själv, min fru Helena och inte minst Jonna, säger Sebastian.

Den andra EGF-representanten i Doha, Jessica Castles, gjorde VM-debut och genomförde ett fint mästerskap utan större missar i någon av de fyra grenarna. Barren var först ut. Där satt både själva serien och avhoppet bra, vilket gav poängen 12,0. I bommen stod hon kvar på alla svårigheter med bara lite vingel i mitten av serien. Med fina piruetter blev poängen 12,233. Även friståendet gick bra. Fina volter, hopp och piruetter gav poängen 12,8. Sista grenen hopp var stabilt även det och gav poängen 12.825.

– I sin debut på VM lyckades Jessica verkligen prestera sitt max. Det har varit lite tufft i barren på träningarna men hon klarade av den bra. Bom och fristående var riktigt bra och hon körde det bästa hon kan, säger Sebastian Melander.

I årets VM finns 70 nationer och drygt 250 gymnaster med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Petersson