Enligt Södermanlands Fotbollförbunds rundringning till landets kommuner är Eskilstuna den enda där nio mot nio-mål saknas på de kommunala idrottsplatserna. Både förbundet och klubbarna i stan vill se en ändring på det.
– Det är inget krav att det ska finnas nio mot nio-mål. Vi har haft det uppe, ska vi köpa eller ska vi inte köpa? Vi har X antal fotbollsplaner och ska vi köpa in nio mot nio-mål kommer det att dra iväg som sjutton i ekonomi. Så länge det inte är ett "ska-krav" från Svenska Fotbollförbundet har vi sagt att vi byter ut vartefter, säger Peter Fröjdfeldt.
– När målen för sju mot sju eller elva mot elva börjar bli slitna och vi måste byta får vi ta en diskussion om vilka mål kommunen ska köpa in.
En uppsättning mål kostar omkring 25 000-30 000 kronor.
– Ja, det stämmer. Föreningarna vill ju ha fler än ett par, Balsta vill kanske ha två-tre uppsättningar. Skogsängen, Ekängen ... det drar iväg. Så just nu avvaktar vi, säger Fröjdfeldt och fortsätter:
– Föreningarna själva kan ansöka om pengar från Sisu och andra. Vi som kommun kan inte ansöka om pengar, så tokigt är det.
Exempelvis kan City försöka få bidrag till mål på Årby.
– Säg att de får hälften ... då kanske vi som kommun kan gå in med hälften. Så skulle det kunna gå snabbare att få målen på plats, säger Fröjdfeldt.
– Men ska kommunen gå in och satsa hundratusentals kronor, vilket det kommer att bli, på att ha nio mot nio-mål som inte är något "ska-krav? Nja, jag vet inte ... vi kanske har andra hål att stoppa i.
Varför tror du att det bara är Eskilstuna som inte har de här målen?
– Eskilstuna har ju, på Orrliden, ute i Kjula tror jag och på Mesta så det finns ju i kommunen men på föreningsdrivna anläggningar. Sen beror det på hur de andra kommunerna har det, det vet inte jag. Och jag vet inte heller om andra kommuner har målen på alla sina anläggningar, säger Peter Fröjdfeldt.
Förstår du kritiken?
– Ja, jag har full förståelse och hade vi en budget vi kunde ösa ur är det klart att vi skulle ha nio mot nio-mål, absolut.
– Vi har det i åtanke och sen får vi se vart vi hamnar. Inför säsongen och efter säsongen har vi möten med föreningarna där önskemål kommer fram och där finns ju nio mot nio-målen med.
Fröjdfeldt fortsätter:
– Det är en balansgång. Vad ska vi lägga pengarna på? Ska vi lägga det på fotbollsmål eller andra saker? Ska vi lägga det på friluftslivet? Ska vi lägga det i spåren till hela allmänheten eller bara till fotbollsspelare?