Lagom till jubileet har sällskapet gett ut en bok som heter "Tunavallen 100 år – Hundraåringen som byggdes om och blev kvar", skriven av Tord Juszczak. En helt klart läsvärd historia som bjuder på många fina, och lagom långa, anekdoter om vad som hänt under resans gång från 25 maj 1924 fram till i dag. Bland annat står det om att dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf (som senare blev kung) var på plats och invigde Eskilstunas nya toppmoderna arena. Det berättas om det allsvenska derbyt mellan IFK och City, världsrekordförsöket i spjut och ett fantastiskt publikrekord då 16 770 personer fanns på plats när IFK tog emot AIK i högsta serien 1931 i en tid då hela Eskilstunas befolkning uppgick till knappt 35 000 personer.
Det går också att läsa om finbesök av de engelska storlagen Liverpool och Arsenal, VM-matchen 1958 mellan Jugoslavien och Paraguay då de sistnämnda förövrigt hade sin bas i Sundbyholm.
Vi får också berättelsen om att första Finnkampen i friidrott för damer hölls på Tunavallen 1953. Med i den svenska truppen var Guifstjärnan Birgith Kihlström. Det finns också med berättelser om isracing, speedway, hockey-bockey, curling, boxning, bågskytte och trav som är några av alla sporter som verkat på arenan där även Indiens fotbollslandslag laddade för OS 1952 med att spela barfota (!) mot IFK och där både Brasiliens – med självaste Marta i spetsen – och Sveriges damer lirat landskamper. Det går heller inte att glömma Eskilstuna Uniteds Champions League-äventyr och att det första historiska herrallsvenska målet gjordes av Sleipners Evert Blomgren. Ja ... listan kan göras lång.
Året efter OS 1912 bildades Eskilstuna Idrottsföreningars samorganisation. Initiativtagare var IF Sport och med från starten var även GUIF, IF Svea, IF Verdandi, IK City, Templarnas IK, Tunafors SK och VoIF Diana.
– Föreningarna ville ha en egen arena som skulle vara för alla på lika villkor, säger Lena Siljebråt.
Världskrig och ekonomiska bekymmer grusade dock planerna tillfälligt. Men 1924 var arenan äntligen klar tack vare nämnda klubbar plus ytterligare några, däribland IFK Eskilstuna som inte ville vara med vid bildandet men som tog plats i samorganisationen 1919.
Under lördagen firas hundraåringen med tårta och fotboll. Specialframtagna sittdynor delas ut och Tord Juszczak är på plats och signerar sin bok. Den ligger till grund för en utställning som besökarna även kan titta på. Klockan 15.00 spelar Eskilstuna United mot serieledande Alingsås, som har sju raka segrar, i Elitettan. Som extra krydda avslutar då målvaktsikonen Hedvig Lindahl sin makalösa karriär. 18.00 tar IFK Eskilstuna emot Nyköping i ett prestigeladdat länsderby i division två.
Vad hoppas du få ut av dagen?
– Jag hoppas att det kommer folk som är intresserade av att titta på utställningen vi fått ihop, tar en tårtbit och ser lagens matcher, säger Lena Siljebråt.
– Sedan blir det extra stort eftersom Hedvig Lindahl gör sin sista match. Vi hoppas också det blir bra med publik under dagen.
Vad är ditt största minne från Tunavallen?
– Friidrotten som jag höll på med, Guif först och sedan Råby–Rekarne. Jag fick till och med åka på ett RM i Gävle 1968, det var en upplevelse för en 13-åring, säger Lena Siljebråt.
– Sedan var jag med pappa och tittade på en del fotbollsmatcher. När nya arenan byggdes blev jag involverad i United (vilket Lena fortfarande är) eftersom dottern spelade där.
För dig som inte kan ta dig till Tunavallen går det att se Eskilstuna United– Alingsås direkt på ekuriren.se med start 15.00.