Ilska i Linden efter hyreshöjning

En avgift på 15 000 kronor per vecka ändras till 25 000 – en höjning med 67 procent. Det är verkligheten för Lindens önskemål att behålla isen i Sméhallen även över vecka 13.

‒Som ett slag i ansiktet, säger klubbchefen Anders Björk upprört.

1 februari 2017 05:00

Eskilstunaklubben, vars herrlag spelar i Alltvåan i hockey, har i många år betalat extra för att få ha is en vecka tidigare på hösten (vecka 33) och en vecka längre på våren (vecka 14). För det har man betalat 15 000 kronor i veckan, enligt en uppgörelse med kommunen.

Klart dyrare än den vanliga taxan under vintersäsongen men något som Linden har accepterat. Men nu, när kommunen vill höja till 25 000 kronor per vecka, väljer klubben att protestera.

‒Arena- och fritidsstödschefen Mattias Albers motiverar det med ett beslut fattat 2009 där det skrevs att uppspolning av ishallen genomförs med full kostnadstäckning. Men det året var det kraftig lågkonjunktur, därefter har vi haft en överenskommelse med kommunen om 15 000 kronor per vecka, säger Anders Björk som tycker att den föreslagna höjningen är orimlig.

‒Vi vill ha samma förutsättningar som övriga föreningar har när de hyr anläggningar. Till exempel kostar det 250 kronor i timmen att hyra fotbollshallen som ligger vägg i vägg med ishallen, skriver Linden till kultur- och fritidsnämnden.

Skälet till att klubben vill ha två veckor extra med is är att man på hösten har ett populärt försäsongsläger för ungdomar och på våren säger man sig ha ungdoms- och seniorlag som fyller hallen. Till exempel ett U-lag som laddar för det traditionella vänortsutbytet med Jyväskylä och deras resa till Finland sker först i april.

‒Vi önskar inte is året runt utan två veckor extra till en rättvis prisbild i förhållande till övriga föreningar. 25 000 kronor per vecka mot när vi betalar 3 000 per vecka när vi går på den kommunala timtaxan 59 kronor i timmen är alldeles för stor skillnad, anser Linden i sin skrivelse.

Parterna har dock enats om en kompromiss för den aktuella vårveckan 2017 där klubben betalar 20 000 kronor. Men Linden anser därefter att man åter ska gå ner till 15 000 i avgift per vecka.

Enligt kommunen handlar det dock inte alls om vad som beslutades 2009 utan helt enkelt om att kostnaderna har ökat.

‒Det har hunnit gå åtta år och vi gjort en färsk uträkning för vad det kostar per vecka. Bara elen går på drygt 15 000 kronor och vi har absolut inte tagit betalt i överkant. Så länge vår nämnd anser att issporterna har en säsong som pågår från vecka 34 till vecka 13 så gäller självkostnadspriset för respektive anläggning övriga veckor, säger ekonomichefen Mattias Anglemark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa