Allt du behöver veta om damernas OS-hockey

Herrarnas OS-turnering i ishockey fick pyspunka när NHL drog sig ur precis före jul. När damernas drar i gång är de största stjärnorna med. Här är allt du behöver veta.

Kanadas lagkapten Marie-Philip Poulin firar efter att ha avgjort den senaste VM-finalen i augusti i fjol. Arkivbild.

Ishockey2022-02-02 15:15

+ När och var

Drygt ett dygn innan OS-elden tänds drar damernas hockeyturnering i gång på torsdagen. Damkronorna nöter Japan klockan 9.40 svensk tid. Höjdpunkten första dagen är annars finalparet från 2019 års VM, Finland–USA.

+ Sveriges övriga gruppspelsmatcher

5 februari: Tjeckien, klockan 9.40.

7 februari: Kina, klockan 14.10.

8 februari: Danmark, klockan 14.10.

+ Arenor och publik

Wukesongstadion blir damernas huvudarena, men det kommer att spelas matcher även på nationella inomhusstadion som är herrarnas huvudarena. Båda två är storslagna med plats för 15 384 respektive 19 418 åskådare.

Inga utländska åskådare släpps in. På grund av pandemiskäl stoppades ett tag även biljettförsäljningen till kinesiska allmänheten, men nu har arrangören öppnat för att släppa in upp till 50 procent av kapaciteten.

+ Format

Grupperna är indelade efter världsrankingen. De fem främsta lagen, USA, Kanada, Finland, ryska laget och Schweiz spelar i grupp A där samtliga lag går vidare till kvartsfinal. I grupp B spelar Japan, Tjeckien, Sverige, Danmark och Kina och från den gruppen går de tre främsta lagen vidare till kvartsfinal som spelas 11-12 februari. Semifinalerna avgörs 14 februari, bronsmatchen 16 februari och finalen 17 februari.

Fler lag än tidigare: Precis som i VM har antalet lag utökats från åtta till tio från och med Pekingspelen.

+ Nordamerikansk dominans

USA är regerande mästare och vann också damernas första OS 1998. Däremellan tog Kanada fyra raka guld. Bara en gång har en annan nation tagit sig till final, det var Sverige som tog ett skrällsilver 2006 efter semifinalseger över USA på straffar. Kanada vann sedan finalen.

+ Största stjärnorna

Kanadas lagkapten och VM-guldskytt Marie-Philip Poulin, USA:s fartraket Kendall Coyne Schofield och Finlands Luleåstjärna Jenni Hiirikoski förgyller turneringen.

+ Bröt USA-rad

Kanada vann den senaste VM-turneringen, på hemmaplan i Calgary, i början av september i fjol. Därmed bröts USA:s svit på fem raka guld. Marie-Philipp Poulin sköt segermålet i förlängning.

+ Blågula medaljer

Förutom silvret i Turin 2006 tog också Damkronorna brons i Salt Lake City 2002. Det är Sveriges hittills enda medaljer på damsidan. Sveriges damer har deltag