– Det kommer att finnas en trappa. Vi har gått igenom alla domare i Sörmland och sett var de kommer ifrån. Vilken som är deras ursprungsklubb, och så har vi räknat ihop det och sett vilka föreningar som är bäst i klassen. Det är klubbar som gett domare, som får behålla sin match, den dagen vi står inför ett val, säger Robert Sjöström i Södermanlands ishockeyförbunds funktionärskommitté.
Svenska ishockeyförbundet har beslutat att alla föreningar varje år ska ha som mål att släppa en av sina ungdomsdomare vidare till distriktet. En regel som sällan följs.
Robert Sjöström visar fram Eskilstuna Linden som ett bra exempel på en föreningen som gett många domare till distriktet.
– De jobbar kontinuerligt med domarna, lyfter upp domare varje år. De kommer inte att få ställa in en match, medans en annan klubb som inte bidrar för fem öre, det är de som får stryka matcher.
Hur är det med Nyköpings SK?
– De har producerat bra med domare de senaste åren. Tittar man på distriktsdomare och de som dömer division 2 och J20 elit där har de en bra nivå. De är på gång. De är långt ifrån att drabbas av inställda matcher.
Klagomålen på den nya trappan har börjat droppat in.
– Jag klev av den här positionen för två år sedan, jag har ett jobb som betalar min lön och som jag måste fokusera hundra procent på. Att utbilda domare är kul men att höra allt skitsnack och hamna på en sandlådenivå med vuxna orkade jag inte med längre. Och det har inte blivit bättre vad gäller det heller, säger Robert Sjöström.
Men han hoppas att förbundets nya, hårda linje ska ge resultat.
– Man vill ju inte gå in och jävlas med folk, men det här är en enkel ekvation. Har man ingen domare så blir det inga matcher. Jag hoppas att signalvärdet när man fått ett par inställda matcher är: "Det löser sig inte längre. Vi kommer inte undan, vi måste börja anstränga oss." I slutändan blir det ungdomar som blir lidande för att vuxna människor som ska leda dem inte bryr sig.
Robert har förståelse att domarrekryteringen kan glömmas bort.
– Jag förstår lagen. Det är ett par ledare som ska dra hela lasset, för att få människor att jobba ideellt i dag är lönlöst. Och jag förstår att domarbiten ramlar vid sidan av, men det är inte okej.
Inför förra säsongen hade antalet domare under fem-sex år halverats från 30 till 15. Siffrorna har inte förändrats till den här säsongen.
– Det som gör det mer illa i år är att ett par har försvunnit högre upp i systemet och några har slutat. Då får man fylla på med unga lovande och det är bra om det finns några rutinerade att stödja sig emot men det finns inte för tillfället, säger Robert Sjöström.
Ifjol var det hälften unga, häften äldre domare, hur är fördelningen i år?
– Vi har fått tillbaka ett par gamla rävar men det är som att sätta plåster på ett skottsår. Det löser problemet i imorgon bitti men inte om två år.
Robert berättar att det som är glädjande är det ökande antalet lag i förbundet.
– Vi har fler lag på lägre nivån än vad vi någonsin haft tidigare. Utan att hänga ut någon föreningen, men startar man a-lag utan att bidra med domare på tio år, så är något fel. Den ekvationen får jag inte ihop.
Förbundet kommer att få flytta fram matcher under hösten. Distriktsdomare dömer i U16, J18 division 1, J20 division 1, division 3-5 och damer division 1.
– De kommer att bli framflyttade och runtflyttade i all evighet. Vi har ett stort problem också att alla lag i Sörmland vill spela match på lördagar klockan 15.00 och absolut inte på vardagskvällar. Tar man Stockholmslagen är de fullt medvetna om att det spelas hockey 20.30 en torsdag för där är det ännu värre brist på domare än här.