Hockeyikonerna om övergreppen: KÀnner igen det

Hockeyexperten Erik Granqvist utsattes för övergrepp under en inkilning som ung hockeymÄlvakt. Flera tunga hockeyprofiler kÀnner igen hans berÀttelse.
–TyvĂ€rr har den hĂ€r kulturen funnits inom hockeyn lĂ€nge, sĂ€ger Nicklas Lidström till <a href="https://www.expressen.se/sport/hockey/jag-var-med-och-rakade-sa-skyller-inte-ifran-mig/">Expressen</a>.

Tidigare landslagsstjÀrnan Nicklas Lidström kÀnner igen Erik Granqvists vittnesmÄl. Arkivbild.

Tidigare landslagsstjÀrnan Nicklas Lidström kÀnner igen Erik Granqvists vittnesmÄl. Arkivbild.

Foto: Martti Kainulainen/AP/TT

Ishockey2021-11-04 11:16

I podcasten Viaplay hockey podcast berÀttade Erik Granqvist att han blivit utsatt för övergrepp i samband med en inkilning. Lagkamraterna tog av honom klÀderna, knöt ett snöre runt hans penis och rakade honom över hela kroppen.

Börje Salming har sett liknande ritualer utföras pÄ juniorer nÀr han spelade i Toronto i Kanada.

– Man mĂ„dde skitdĂ„ligt nĂ€r de skrek att de skulle ta en efter trĂ€ningen. Men jag slapp det för jag var nĂ„gra Ă„r Ă€ldre Ă€n de yngsta nya. Jag hade tur, sĂ€ger han till Expressen.

– Men jag har varit med sjĂ€lv ocksĂ„ nĂ€r vi rakade dem. SĂ„ jag skyller inte ifrĂ„n mig.

Även Nicklas Lidström Ă€r bekant med fenomenet.

– Jag kĂ€nner absolut igen det. Inte för att jag sjĂ€lv har varit med om det, men jag har hört att det har hĂ€nt spelare innan min tid, sĂ€ger han till Expressen.

– TyvĂ€rr har den hĂ€r kulturen funnits inom hockeyn lĂ€nge, sĂ€kert andra sporter ocksĂ„, men det Ă€r ju hockeyn jag stĂ„r nĂ€rmast.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!