–Det var många krigare i gula tröjor i dag, säger förbundskapten Tomas Montén till TT efter vinsten.

Isak Rosén i närkamp med Tjeckiens David Spacek.

Ishockey2022-08-21 00:41

Efter semifinalförlusten mot Finland fick de svenska Juniorkronorna sin revansch i bronsmatchen.

– Vi var väldigt besvikna i går, vi gjorde en otroligt bra match mot Finland och föll med ett mål mot ett jättebra lag. Att ändå kunna ladda om och gå för bronset mot ett bra Tjeckien, det känns otroligt skönt och jag är väldigt tacksam för mina spelare som steppade upp och krigade för oss i dag, säger Montén.

Videohälsning

Förbundskaptenen berättar att omladdningen inför bronsmatchen startade direkt efter semiförlusten. Och att han bland annat tog hjälp av två tidigare Juniorkronor som varit i samma sits – och tog hem bronset 2020.

– Samuel Fagemo och Rasmus Sandin skickade en liten videohälsning som vi visade för laget i morse. Och de berättade om sina erfarenheter och känslor av att vinna ett brons. Och jag tror att det hjälpte lite i alla fall.

Veteranernas peptalk verkar ha haft effekt.

Sverige inledde matchen starkt och skaffade sig 1–0 inför första periodvilan genom Fabian Lysell. Tjeckerna kvitterade genom Michal Gut i slutet av andra, men Isak Rosén lyckas ta tillbaka ledningen snabbt efter det.

Ställningen var 2–1 inför den sista perioden och med tre och en halv minut kvar fick Linus Sjödin in sin första poäng under turneringen och Sveriges tredje mål.

– Då var det mest bara lättnad även om det var tre och en halv väldigt långa minuter kvar, säger målvakten Jepser Wallstedt till SVT efter matchen.

Målvaktsbriljans

Jesper Wallstedts målvaktsspel har hyllats från start under JVM. Och Montén håller med om att Sverige troligtvis inte hade lyckats lika bra under mästerskapet utan honom.

– Vi har haft en otrolig tur att ha två otroligt bra målvakter. Calle Clang som är bakom Jeppe han är ju inte långt bakom, vi hade kunnat göra samma resa med Calle för han är i stort sett lika bra, säger förbundskaptenen till TT.

– Men nu valde vi att gå på Jeppe och han steppar upp när vi behöver honom som mest. Och vi vinner inte utan en riktigt bra målis, fortsätter Montén.