Under tisdagskvällen håller Linden ett extra årsmöte efter turbulensen sedan det ordinarie årsmötet i början av juni. Då kuppades dåvarande ordföranden Annika Eriksson bort och ersattes av Lars-Göran Gustavsson.
Men sedan dess har alltså en grupp medlemmar motsatt sig den nya styrelsen och krävt ett extra årsmöte.
Och i det nya styrelseförslaget är Annika Eriksson kandidat att ta över ordförandeposten igen där även Patrik Söderberg, Peter Larsson, Per-Johan Skogh, Richard Sundin, Mikael Lundqvist, Johan Franzén och Joakim Rutegård är tänkta att ingå.
– Det är en spännande hopsättning av människor. Några är gamla i gemet, men vi kommer bra överens. Linden har vuxit till en stor förening, men kostymen är för liten. Så vi vill jobba för att låta föreningen växa, men också utveckla och jobba med de mjuka värdena som är så viktiga, säger Annika Eriksson.
Bakgrunden till missnöjet med den nu sittande styrelsen handlar om en, enligt den missnöjda grupperingen, tystnadskultur och brist på föreningsdemokrati. Något Annika Eriksson själv upplevde under sitt år som ordförande innan hon röstades bort i juni.
– Att man kommenterar min klädsel och mitt utseende beskriver nivån på den rådande situationen och är ingenting annat än en kränkning och personangrepp. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man inte kan skilja på det och kompetens. Årsmötet var ett typexempel, jag ångrar att jag där och då inte fann mig och sa något, säger hon och fortsätter:
– Tystnadskulturen är något som sitter i väggarna i föreningen. En medlem som uttrycker att den är rädd för att komma och rösta är en för mycket. Och vi har stött på jättemånga, det visar var föreningen står.
Inledningsvis ville Linden att – vid ett resultat där sittande styrelsen röstas bort – årsmötet skulle återupptas vid ett senare tillfälle för att få tid att ta fram ett nytt styrelseförslag. Men efter att RF-Sisu haft anmärkningar på det upplägget har man ändrat sig till att behandla båda frågorna under tisdagskvällens årsmöte.
– Vi förväntade oss en cirkus, men inte att man skulle gå ifrån demokratin. Det här har fått oanade proportioner, att en förening går ifrån demokratiska principer gör en väldigt skrämd eftersom det går barn i hallen där varje dag, säger Annika Eriksson.
Med anledning av det rådande klimatet vill medlemmarna även frångå de vanliga förhållningsreglerna när det gäller årsmötet och ha en sluten, i stället för öppen, röstning för att ta fram den nya styrelsen.
– Det är en förening som inte mår bra och det finns medlemmar som gått ut och sagt ifrån. Och för att bryta mot den här tystnadskulturen behövs det en sluten röstning för att alla de som inte vågar rösta ska våga rösta. Så jag hoppas att mötesordföranden förstår vikten av en sluten röstning, blir det en öppen röstning är det många som kommer att lämna lokalen utan att ha röstat, säger Annika Eriksson.