Skellefteå tvingade fram femte SM-semi

Ett mål av Joakim Lindström i förlängningen gav Skellefteå segern med 2–1 mot Rögle. Det innebär att det krävs en femte match i Ängelholm på torsdag innan finallaget är klart.
–Då ska vi försöka avgöra det här, säger Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall som var matchens stora förgrundsfigur.

Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall storspelade.

Ishockey2021-04-27 23:41

För i den här SM-semifinalen handlade det mycket om Rögle mot Lindvall.

Skånelaget kom ut på ett helt annat sätt än i match tre. Nu tog laget kommandot direkt med precisa passningar, kryddat med fysiskt spel. Man lyckades ta farten ur Skellefteå, den så nödvändiga ingrediensen i västerbottningarnas spel.

Rögle skapade en rad heta chanser redan i den första perioden men Gustaf Lindvall storspelade direkt från start. Det fortsatte han sedan med matchen igenom.

– Jag tror att alla ser att Rögle har ett klart spelövertag i dag. Men vi krigar som djur i egen zon, tar matchen framåt och lyckas vinna till slut, säger Lindvall efter sin fenomenala insats.

Han fick 34 skott mot sig och räddade alla utom ett.

Men det var Skellefteå som tog ledningen i början av den andra perioden när Niclas Burström i numerärt överläge slog in en retur förbi Christoffer Rifalk i Rögles mål.

Tätt matchande

Skellefteå öppnade mellanperioden bättre men Ängelholmslaget tog tillbaka initiativet och kunde efter mindre än en minut kvittera Skellefteås ledning.

Det var Joey LaLeggia som fått plats i kedjeformationen med Ted Brithén och Leon Bristedt som styrde in pucken.

För Skellefteå var matchen den elfte på 16 dagar och laget såg ut att mattas när Rögle tryckte fast dem i deras egen zon.

– Vi hade den energin vi ville ha, fysiken och spelet med pucken. Det är en bra match, otur att det slutar som det gör. Men vi studsar tillbaka på torsdag, säger Rögles tränare Cam Abbott.

Gustaf Lindvalls fenomenala målvaktsspel höll kvar hemmalaget i matchen, bland annat genom att rädda ett friläge från Mattias Sjögren.

Rögles oerhört intensiva spel fortsatte även i den tredje perioden och Skellefteå hade stora svårigheter att freda sig. Skånelaget forecheckade stenhårt och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg i jakt på finalplatsen.

Bortdömt

Då drabbades Skellefteå för tredje gången i den här matchserien av domarnas och situationsrummets videogranskning. Oscar Möller satte pucken i nät och trodde att han avgjort matchen men domarna bedömde att Jesper Frödén hade stört målvakten när skottet avlossades och målet dömdes bort.

– Vi behöver mål i svensk ishockey. I stället försöker domarna och situationsrummet att hitta orsaker till att döma bort målen. Det blir lite av ett löjets skimmer över det hela, säger Skellefteåtränaren Stefan Hedlund efter att ännu ett domaravgörande gått emot hans lag.

Men det spelade ingen roll. Skellefteå kom tillbaka på slutet och i förlängningen kunde Joakim Lindström efter ett väggspel få skottläge mitt i slottet.

Han satte pucken i nät och nu ska allt avgöras i Ängelholm på torsdag.

– Det är ett väldigt suget Skellefteå som åker ner. Nu är förväntningarna på Rögle, men om vi visar det vi visade på slutet har vi chansen, säger Stefan Hedlund.