Det är en lätt haltande tabell i Elitserien.

På grund av en del uppskjutna matcher färdigställs inte grundserien förrän på torsdag.

Först då vet också regerande mästarlaget Smederna med hundra procent vilken placering laget hamnar på.

– Slår vi Piraterna hemma under tisdagen blir vi minst fyra. Vi kan bli trea också men det troliga är att det blir fjärdeplatsen för oss, säger Jerker Eriksson.

Smederna förlorade i premiären i maj mot Piraterna borta med 42–48. Därför krävs nu seger med minst sju poäng för att även plocka bonuspoängen och sammanlagt tre poäng att lägga till de 22 laget kört in hittills.

Som vi tidigare berättat ställer Smederna under tisdagen upp utan sin stora stjärna Fredrik Lindgren. I samband med att han vann Målillas GP i helgen skadade han sig lätt och rehabtränar med sikte på slutspelet.

Mot Piraterna kör därför Smederna riders replacement (fyra andra förare delar på Lindgrens heat).

– Förhoppningsvis ska det gå bra ändå. Vi visade ju borta mot Västervik att vi kan vinna utan Fredrik i laget och jag har gott hopp om att vi ska lyckas igen.

Smederna har annars haft lite bekymmer just på hemmabanan den här säsongen. Däremot är laget bäst av alla borta.

– Det är väl lite annorlunda. Samtidigt vore det skönt om vi kunde få det att stämma rejält på Motorstadion inför kvartsfinalerna. Vi har i mina ögon ett par mindre bra matcher hemma. Tänker i första hand på förlusten mot Masarna men även mot Lejonen. Hade vi vunnit dem hade vi rent av varit med och krigat om förstaplatsen. Så jämn är serien, säger Jerker Eriksson.

Har du någon önskemotståndare i en kvartsfinal?

– Nja, inte direkt men tittar man på statistiken så har vi haft det klart lättare för Indianerna än Lejonen som är två tänkbara motståndare. Samtidigt måste man ju slå alla om man vill till final och det siktar vi förstås på.

Kvartsfinalerna startar under nästa vecka. Tisdag 27 augusti och torsdag 29 augusti är matchdagarna.

Därefter väntar semifinaler 3 och 10 september.

Sedan blir det en veckas uppehåll då det finns en reservdag för eventuellt inställda semifinalmatcher.

Tisdagen den 24 och onsdagen den 25 september avgörs så SM-finalerna. Där hoppas förstås Smederna få vara med och försvara sina guld från i fjol och från 2017.

– Som det känns i år är lagen så jämna att det lär bli dagsformen som avgör vilka som lyckas bäst, säger Jerker Eriksson.