Jubilerande Strängnäs hoppas på stöd från läktaren

De 18 lagen som utgör startfält i seglingsallsvenskan 2019 kommer från Skanör i söder till Örnsköldsvik i norr. Någonstans mitt i finns Strängnäs. Den 100-årsjubilerande klubben har fått äran att arrangera seriepremiären kommande veckoslut.

15 maj 2019 10:40

Strängnäs

– Vi har en väldigt bra arena, säger mediaansvariga styrelsemedlemmen Tommi Rotonen när vi sammanstrålar på Ångbåtsbron som precis som 2017 blir tävlingscentrum för regattan.

Med oss finns även fyra femtedelar av premiärlaget – Johanna Hamrin, Kristoffer Elffors, Erik Waltersson samt ordföranden Jonas Svensson. Även Andreas Emmoth är uttagen.

– I varje omgång måste klubben ha en ungdom och en tjej med. Johanna uppfyller båda kriterierna, säger Tommi Rotonen.

Strängnäs segelsällskap fanns med i den första upplagan av Allsvenskan och har sedan dess lyckats hålla sig kvar medan lite mer namnkunniga föreningar både kommit och gått.

– Det är en rolig tävlingsform, tycker Jonas Svensson.

Förbundet förser lagen med segelbåtar av modell J70. Dessa har anlänt till Strängnäs under veckan.

I varje heat, som tar cirka 15 minuter att genomföra på Ulvhällsfjärden, ingår sex klubbar. Varje besättning består av fyra personer.

– Tanken är att alla ska hinna möta alla under helgen. Vi är klara på söndag eftermiddag, säger Tommi Rotonen som berättar att det kommer att finnas en tillfällig läktare på Ångbåtsbron.

– Det känns roligt att tävla på hemmaplan igen, fantastiskt när hela bryggan jublar, konstaterar Johanna Hamrin.

Allsvenskan består av fyra deltävlingar. Om två veckor bär det av till Malmö. Övriga arrangörer är Örnsköldsvik och Västerås.

– KSSS (Kungliga segelsällskapet) får hållas som favorit, säger Jonas Svensson som inte utesluter att det kan dyka upp världsmästare och olympier i farvattnen vid Strängnäs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Kilström