Detta offentliggjorde den politiska majoriteten vid en presskonferens vid Backavallen under onsdagseftermiddagen.
Tiden för att byta ut det miljö- och hälsofarliga kylmedlet med ammoniak börjar bli knapp och i efterforskningarna efter nya alternativ har ingen bra lösning hittats.
– Tar vi bort isen kostar det 30 miljoner och så har vi ingen bandyplan. Det nya medlet är alldeles för dåligt, men skulle vi välja det och inte bygga ett tak över planen skulle det kosta 66 miljoner och bli dåligt – dessutom skulle driftkostnaden bli 2,5 miljoner per år. Så de alternativen vi har är att antingen inte ha en plan alls eller att bygga en helt ny arena med konstis, berättar kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).
Därför har han och den politiska majoriteten beslutat att inleda arbetet för att bygga en ny arena på Backavallen. En arena som enligt honom ska drivas miljövänligt och vars spillenergi ska bidra till att försörja både konstgräsplanen och simhallen. Kommunen räknar med en investeringskostnad på 115 miljoner kronor och en driftkostnad på tre miljoner per år.
Men tiden är knapp. Bygget skulle behöva vara klart innan bandysäsongen vintern 2020 drar igång och planen är att börja bygga i april nästa år.
Tanken är att arenan ska kunna användas till mer än bandy och på det sättet främja motion och folkhälsa.
– Visionen, läge för liv och lust. Detta går helt hand i hand med detta. Vi har gjort stora satsningar och nu är det dags för Backavallen. Detta ska bli en mötesplats året runt och är främst till för allmänheten men även för föreningarna. Oavsett vilket alternativ vi väljer kommer det att kosta pengar, så då väljer vi hellre ett alternativ som faktiskt ger något tillbaka, säger service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S).
Kommundirektör Sari Eriksson presenterar den ekonomiska planen.
– Det första alternativet, med ett nytt köldmedel hade kostat 2,5 miljoner årligen i drift. Den nya arenan skulle kosta 3 miljoner i drift, men då har vi is året runt och producerar dessutom energi genom överskottsenergin och solceller. 115 miljoner kostar det att bygga den nya arenan, 66 miljoner kostar alternativet att bara byta ut köldmedlet och att inte ha kvar någon is skulle kosta 1 miljon per år i drift, säger hon.
Men att hinna klart blir en kamp mot klockan.
– I oktober eller november ska upphandlingsprocessen dra igång. Det ska vara klart och avtalat i januari 2020, i mars 2020 hoppas vi på byggstart, efter bandysäsongen. Planen är sedan att bygget är klart i oktober 2020, säger Lars Härnström (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
Projektet drar igång redan nästa vecka.
– Vi ska tillsätta en projektgrupp och en politisk styrgrupp nästa vecka. En av referensgrupperna blir det idrottsstrategiska rådet, säger Helena Gärtner (M), vice ordförande i service- och tekniknämnden.
Arkitekten Marie Oldfeldt hade inte ritat in någon bandyplan i sina skisser över det förändrade sportcentrum. Diskussionen om en bandyhall har levt länge, men alltid slutat i ett nej, även om man länge vetat om problemet med köldmedlet. KK har tagit emot flera insändare om önskan efter en bandyhall och en bandyhall har efterfrågats inför valet 2018 (se politikernas svar HÄR).