LIVESPORT
En tjänst från NTM

Liberalerna i Katrineholm städar inte i leden

Mårten Grothérus (L), bocken som partiet satt som trädgårdsmästare.

Mårten Grothérus (L), bocken som partiet satt som trädgårdsmästare.

Foto: Rickard Tornhjelm

Ledare2020-09-23 05:41
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Minns ni strulet med vallistan hos Liberalerna i Katrineholm? I senaste valet fick två toppkandidater kliva av efter skandaler. Den första listettan, Stefan Gustafsson, tvingades på våren 2018 överge sin kandidatur när Katrineholms-Kuriren uppmärksammat att han skrivit och delat uppseendeväckande föraktfulla och främlingsfientliga budskap på sin Facebooksida.

Han ersattes av Mårten Grothérus som tre veckor före valet fick hoppa av efter att tidningen konfronterat honom med att han i juni fått strafföreläggande för hemfridsbrott.

Ledningen av partigruppen löstes med att Jesper Ek kryssade sig upp på listan och blev gruppledare. Bara för att i början av detta år lämna såväl gruppledarskapet som partiet på grund av oenighet med partiets politik.

Men mest intressant är de två valavhopparnas fortsatta öde. Kort efter Grothérus sorti från listan valde Liberalerna honom till ordförande i partiföreningen i Katrineholm, en position som han fortfarande har. Han har även fått bolagsuppdrag och en ersättarplats i vård- och omsorgsnämnden.

I måndags flyttades Grothérus upp ett snäpp, när fullmäktige utsåg honom till ordinarie ledamot i nämnden. På samma fullmäktigesammanträde gjorde Stefan Gustafsson comeback i kommunpolitiken när han blev Liberalernas ersättare i service- och tekniknämnden.

Det hela är mycket anmärkningsvärt. Vad var Liberalernas syfte med att plocka bort de två politikerna från kommunlistan, om de så här kort tid därefter får företräda och till och med leda partiet? 

Det Gustafsson gjort på Facebook kan inte hänföras till tillfälligheter och dåligt omdöme, utan är uttryck för värderingar. Dåvarande föreningsordförande Jan-Olof Blomster gjorde klart att partiet hade brustit i bakgrundskontrollen av Gustafsson och att det han gjort strider mot Liberalernas värdegrund. Sådana ord förpliktigar och kräver avbön samt en karenstid som är betydligt längre än denna, innan nya partiuppdrag ens avlägset ska komma på fråga. 

Nu lurar Liberalerna sina väljare. De röstade på ett parti som plockat bort den främlingsfientliga politikern, bara för att se honom återkomma som partiets företrädare i kommunpolitiken mitt under mandatperioden.

Samma sak gäller Grothérus. Problemet är inte bara hans hemfridsbrott i sig utan hur han valde att hantera det. Grothérus tog plats på listan med en rättsprocess hängande över sig. Men varken då eller efter att han hade fått strafföreläggande informerade han sitt parti. 

Och nu har han samma position som Jan-Olof Blomster hade, som bland annat innebär att hålla koll på partiets politiker. Ett skolboksexempel på att sätta bocken som trädgårdsmästare.

Detta duger inte, Liberalerna.