Bästa tipsen inför Å-loppet

På lördag arrangeras Å-loppet för femte gången i centrala Eskilstuna.Redan nu kan du se en film på ekuriren.se där träningscoachen Peter Glas guidar dig igenom hela banan.– Viktigast av allt är att värma upp, säger han.

Foto:

Löpning2015-06-10 19:00

Ännu en gång ska tusentals löpsugna utmana sig och andra i den populära kvartsmaran 10 549 meter runt om i stan.

Är du redan anmäld, fortfarande funderar eller bara nyfiken på Å-loppet kan du redan nu se ett webbtv-klipp på Kurirens hemsida där vår fotograf Anders Nilsson cyklat hela banan och Guifs fystränare Peter Glas kommer med tips och instruktioner för hur du enklast tar dig an de olika delarna.

– I starten ska du ge dig iväg i lugnare tempo. Det kan vara svårt när alla runtomkring sticker undan men risken är att man tidigt får mjölksyra om man inte anpassar sig efter sig själv och då blir det jobbigt, säger Glas.

– Du ska inte heller sick-sacka dig fram för tidigt eftersom du då kommer att springa mycket längre än själva banan, säger han vidare.

Han är ledare för Kom-i-form som är en träningsgrupp som Eskilstuna-Kuriren dragit igång.

Sedan i vintras har föreläsningar och en hel del gemensamma träningar avverkats. Dessutom har deltagarna scheman att följa när man tränar på egen hand.

Under träffarna har han gett samma typ av råd som i filmen inför Å-loppet på lördag.

– Vätska är mycket viktigt att få i sig men då flera dagar i förväg så depåerna är välfyllda. Självklart ska du dricka om du är törstig under loppet men avgörande är att få i sig mycket i förväg, säger Glas.

Längs ån i närheten av Vilsta kommer den första uppförsbacken som ett första riktigt test för deltagarna i kvartsmaran.

– Här gäller det att slappna av och trippa upp för backen med korta steg. Glöm inte att ha blicken högt och pendla med armarna, säger Peter.

I slutet av området, närmare Fröslunda, möts löparna av den högsta stigningen.

– Men sedan kommer det bara planare ytor men kom ihåg att ta det lugnt. När backen är förbi är det snart bara att kräma ur det sista, släppa på handbromsen och lägga i turbon och gå i mål, säger Peter Glas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!