För åtta år sedan började 35-åriga Christoffer Lundgren Björnqvist att löpträna i samband med att han tillsammans med sitt kompisgäng bestämt sig för att genomföra en svensk klassiker. När målet väl var nått fortsatte han att springa och idag har han genomfört åtskilliga maraton och startat en distanslöpargrupp inom föreningslivet.
– Jag märkte ganska snart att löpningen var roligast, det var en frihetskänsla i att kunna ta sig runt för egen maskin. När jag sedan började plugga några år senare var löpningen det som jag hann med. Man behöver ju bara knyta på sig skorna och dra ut, berättar Christoffer.
I nuläget tränar han sex-sju timmar i veckan och hinner på den tiden avverka ungefär åtta mil. Inför lopp blir träningen mer intensiv och efter lopp trappas den ned, men på något sätt pusslar Christoffer Lundgren Björnqvist alltid in träningen i vardagen.
– Jag frigör tid från annat, så som att se på TV. Jag har familj och barn som jag vill vara med efter jobbet, så ofta springer jag morgnar, kvällar eller på lunchen. Löpningen är som en ventil, jag mår alltid bättre av att träna även om det är hektiskt, förklarar han.
För honom funkar det bra att planera in den större delen av träningen veckovis.
– Det gör framförallt att man är förberedd mentalt.
Christoffers taktik för att hålla motivationen levande är att sätta mål för träningen.
– I år ska jag springa Stockholm maraton som uppstart och sedan Berlin maraton i höst. Jag är en tävlingsmänniska och vill ha lopp framför mig, det hjälper mig att hålla igång träningen även under lite tyngre perioder. Det kan vara allt från stora lopp till våra lokala tävlingar och jag tror att de flesta tycker att träningen blir roligare om man sätter upp mål med sin träning, det behöver ju dock inte vara tävlingar.
När löpningen flyter på och man bara vill springa mer och fortare är det smart att lägga band på sig, det för att inte dra på sig belastningskador. Har man ändå suget att komma ut och röra sig är det då bra variera sin träning med andra motionsformer, förklarar Christoffer. Han berättar att han själv gjort misstaget att öka belastningen och farten för mycket under för kort tid och då ökar självklart skaderisken.
– Konditionen går oftast ganska fort att träna upp om man är nybörjare, men att klara av belastningen genom ökad mängd och fart tar oftast längre tid för kroppen att anpassa sig till. Och det spelar egentligen ingen roll om man är nybörjare eller van löpare, man behöver trappa upp träningen långsamt. Är man jättemotiverad kan man som sagt lägga in kompletterade träning, så som cykling, simning eller skidåkning.
En annan nyckel för Christoffer är att springa med andra.
– Gemenskapen gör det roligare, speciellt under vinterhalvåret. Man delar ett intresse och det blir lättare att komma ut när man bestämt en fast tid.
För nybörjaren rekommenderar Christoffer Lundgren Björnqvist att våga gå, klä sig rätt och lyssna på kroppen.
– Många lägger prestige i att man måste springa en viss runda eller si och så långt för att det ska räknas. Det kan bli jättetungt om man är otränad, för då springer man också i allmänhet för snabbt och förknippar sedan löpningen med typ blodsmak i munnen. Det blir inte roligt någonstans. Därför är det bra att planera in att varva löpningen med att gå, det blir en naturlig fartlek och sänker tröskeln för att komma ut. Det är inte ett nederlag att gå. Sedan är det riktigt otrevligt att springa med för mycket kläder, värmen gör att det upplevs som jobbigare. Man kan frysa lite i början, men klä dig inte för varmt för när man väl är igång så är inte värmen ett problem, säger han.
Christoffer uppmanar nybörjare om att lyssna på kroppen. Att förhindra en skada i tid istället för att bara köra på gör att man kan behålla kontinuiteten i sin träning, om än i mindre omfattning. Om man precis kommit in i sin träning är långa avbrott en garanterat lust- och motivationssänkare, menar Christoffer.
– Att få kontinuitet i sin träning, även om det innebär att man kör alternativt eller lite lättare löpning några veckor, slår allt annat om man vill utvecklas och hitta en långvarig glädje med löpningen, avslutar han.