Maja Åskag tog SM-guld efter jättehopp: Är fortfarande chockad

Eskilstunatjejen Maja Åskag slog till med ett jättehopp på inne-SM. Hennes 13.25 i sista finalomgången av kvinnornas tresteg räckte för att passera sina konkurrenter och ta guld.

– Det känns jättebra. Jag är fortfarande lite chockad, säger Åskag som tävlar för Råby-Rekarne.

17 februari 2019 20:09

16-åriga Maja hade inför tävlingen i Norrköping ett personbästa på 12.70 inomhus, ett resultat som hon alltså putsade med 55 centimeter till slut. Innan dess hade hon klarat både 12.82 och 13.08 men inför sista omgången låg hon ändå "bara" trea. Ettan och tvåan hade redan hoppat klart när Åskag gjorde sig redo.

– Jag taggade till som attan. Det var adrenalin, adrenalin, adrenalin, säger Åskag som flög förbi konkurrenterna till ett sensationellt SM-guld efter att ha landat på sanslösa 13.25.

– Klart att jag blev förvånad även om jag vet att jag har kapacitet att hoppa långt. Men att göra det så här ... det är en obeskrivlig känsla.

Mamma, pappa och två tränare fanns på plats i den vilt påhejande publiken och såg den makalösa upplösningen. Föräldrarna fick se sin dotter skriva in sig i historieböckerna.

– De började nästan gråta, i alla fall morsan. De är såklart jättestolta över mig.

Hur ska du fira den här framgången?

– Jag har lovat att ta med mig tårta till träningen i morgon, säger Maja och skrattar.

Tidigare var hennes största merit en niondeplats i ungdoms-EM.

– Det här är större, i alla fall för mig. Det är sjukt. Jag är bara jättejätteglad och stolt över mig själv.

Maja Åskag klev med sitt resultat även upp på topp tio-listan genom tiderna i Sverige.

– Det är också wow!

Hennes tidigare personliga inomhusrekord sattes för ungefär ett år sedan.

– Jag har utvecklats väldigt mycket och blir bara bättre och bättre. Nu hade jag tre hopp över mitt gamla pers, det är nice.

Nästa helg väntar JSM.

– Då får jag en ny chans att förbättra mig ännu mera.

Åskags utomhuspers ligger på 12.95.

Tvåa blev Östersunds Emelie Nyman Wänseth (13.16) och trea kom Västerås Malin Malmbrandt (13.13). Ärlas Emma Ehrlin slutade tia på 11,90.

I herrarnas tresteg fick Eskilstuna ett SM-brons genom Erik Ehrlin som representerar Hammarby. Erik hade samma resultat, 15.26, som tvåan Artur Engström men Ehrlin hade problem med ansatsen och fick bara ett giltigt hopp. Vann gjorde Hässelbys Jesper Hellström på 15.89.

Ärlas Berhe Kidane slutade fyra på 800 meter med tiden 1.53,21 och var knappt två sekunder från vinnaren Andreas Kramer. Kidane gjorde en bra insats men var ändå missnöjd, meddelar tränaren Bjarne Thysell. Eskilstuna Friidrotts Millán de la Oliva blev nia på 3000 meter. Klubbkompisen Ali Alsaadi slutade sexa i kula och häcklöparen Amir Shaker, numera Hammarby, missade finalen precis.

Ärlas Carolina Söderbom sprang både 200 och 400 meter. En klart godkänd insats även om det inte räckte till någon topplacering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Petersson

Ämnen du kan följa