Uppehåll och solsken. Smedernas hemmapremiär hade de allra bästa av förutsättningar. Lagledarna Jerker Eriksson och Jimmy Jansson hade inför matchen valt att byta reservförare då Mateusz Szczepaniak och Adrian Miedziński inte levererat som lagledarduon hoppats. Istället fick Linus Eklöf och Alexander Woentin chansen att bevisa sina platser i startsjuan.

De 3370 åskådarna fick se ett piggt hemmalag inledningsvis. Fredrik Lindgren och Pontus Aspgren fortsatte leverera tillsammans när duon tog en femetta i första heatet. Det följdes upp av två raka fyrtvåor för hemmalaget.

– Det kändes väldigt bra efter tre heat och hade åtta poäng upp. Sedan kom krascherna, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson.

Artikelbild

Ja, för i det fjärde kunde Masarna svara med en femetta när Woentin föll och drog med sig Przemyslaw Pawlicki i fallet. Därmed en femetta till gästerna.

I heatet efter var det dags igen. Pontus Aspgren drog omkull och tvingades blåstras om av ambulanspersonalen. Det skulle visa sig bli dalmasens sista insats för kvällen som åkte iväg på röntgen efter matchen.

– Vi fick en del motvind där och efter det tappade vi det helt enkelt. Samtidigt började de hitta rätt med sina cyklar och vi gick åt fel håll, säger Eriksson

Nu var det istället gästerna från Avesta som tog över taktpinnen. Efter en halvknackig inledning hade Antonio Lindbäck kommit igång och visade fin form inför helgens GP-tävling. I det åttonde heatet tog sedan firma Vadim Tarasenko och Kim Nilsson en femetta och gästernagick upp i ledning 25–23 som sedan utökades till 32–28 innan pausen.

– Jag tror det blev lite panik laget och grabbarna blev stressade när de såg att det höll på att rinna oss ur händerna, säger Eriksson.

Dittills var det bara Fredrik Lindgren i hemalaget som hade lyckas hålla en jämn nivå med tre heatsegrar.

Pawlicki tog en trea i det elfte men Andzejs Lebedevs nollade och när sedan Pawlicki föll i det trettonde blev det även bara där en trea till Smederna efter Lindgrens heatvinst.

Inför nomineringsheaten var det fortsatt Maslednig med fyra, 41–37, och lagledareduon Eriksson och Jansson hade en hel del att fundera på inför de avslutande två heaten. Förutom Lindgren, som till slut landade på 14 poäng, hade samtliga hemmaförare blandat och gett i stor skala.

– Det är så jämnt i år och ikväll slog alla förare varandra där ute. Klart att fallen blev lite avgörande men det är inget att skylla på, säger Eriksson besviket.

I det första nomineringsheatet blev det Michael Jepsen Jensen och Pawlicki som försvarade hemmafärgerna. Men redan under det andra varvet var det dags för ännu ett fall när Pawlicki drattade omkull på nytt och blev utesluten. Jepsen Jensen segrade i omstarten vilket innebar att firma Lindgren och Lebedevs var tvungna att ta en femetta för att få till skiljeheat. Men gästernas Kim Nilsson visade styrka och körde in en trea och skrällen var därmed ett faktum. Avestalaget vann med 47–43 och Smederna har nu två förluster på de tre inledande matcherna.

Efter matchen stängde Smederna in sig i omklädningsrummet en bra stund.

Vad sa du till förarna efteråt?

– Jag klargjorde att nu har vi satt oss i en situation som inte är så bra. Det var en match som jag tyckte att vi skulle ha vunnit. Nu har vi förlorat två matcher som vi förväntades vinna samtidigt som vi vann den som vi kanske inte "borde" ha gjort. Jag skulle ljuga om jag sa att det bara var en förlust, det känns som om det var lite mer än så. Vi har helt klart lite att jobba på men vi vet också att det kan svänga snabbt i speedway, avslutar Eriksson.