Eskilstunaföreningen i unikt samarbete med United

När det i höstas framkom att Eskilstuna United hade ekonomiska bekymmer föddes idén om att hjälpa till. Men i stället för att skänka pengar valde EGF att dra igång ett unikt samarbete med fotbollsklubben. "Tillsammans är vi så mycket starkare", säger Nadja Olsson, verksamhetschef i gymnastikföreningen.

EGF:s verksamhetschef Nadja Olsson hoppas nu att fler föreningar vill samarbeta kring frågan om idrottsglädje för barn. "Det är bara att ta armkrok och tillsammans är vi så mycket starkare", menar hon.

EGF:s verksamhetschef Nadja Olsson hoppas nu att fler föreningar vill samarbeta kring frågan om idrottsglädje för barn. "Det är bara att ta armkrok och tillsammans är vi så mycket starkare", menar hon.

Foto: Arkivbilder

Motion & hälsa2023-02-08 08:14

Nadja Olsson tillträdde sin tjänst som ny verksamhetschef i EGF i maj förra året. Hon hade bara varit igång några månader när det uppdagades att fotbollsklubben Eskilstuna United saknade tre miljoner kronor i kassan och riskerade att förlora elitlicensen.

Att gymnastikföreningen då skulle hjälpa den krisande fotbollsklubben var självklart. Men hur? 

Tillsammans med EGF:s ordförande Bobby J Berger bestämde hon att något borde göras som gynnar båda föreningarna när det kommer till barnen. 

Sagt och gjort, i slutet av förra året togs kontakten med United som nappade direkt på idén där Nadjas bollplank blev Elina Gustavsson, fotbollsklubbens dåvarande kommunikationsansvariga.

– Elina, som numera jobbar ideellt med den här frågan, har en son i vår barngrupp. Både hon och många andra har märkt att de som börjat spela fotboll har en helt annan grundförutsättning om de tidigare gått på gymnastik. De är snabbare, mer explosiva och ligger även före i koordination. Alla de här delarna syns tydligt och det var då vi hittade det här samarbetet, säger EGF:s verksamhetschef Nadja Olsson.

– I bollskolan börjar barnen oftast när de är fem, sex år och får ett intresse. Men innan är det oftast föräldrarna som letar aktiviteter till barnen. Vi som klubb erbjuder gymnastik redan från tre år vilket gör att vi har den första delen av idrott att presentera för barn som sedan kan gå över till andra sporter.

Och som i det här fallet vidare till fotbollsklubben United där Elina Gustavsson är deras representant i samarbetet trots att hon sedan en tid lämnat föreningen.

– Det är ett fantastiskt läge att samarbeta och en viktig fråga kring barns idrottande. Forskning visar faktiskt att om man inte kommit i kontakt med föreningslivet innan sex års ålder är tröskeln att komma in i det senare mycket svårare. Både i vår bollskola och i EGFs: gibbongrupper är syftet att leka idrott. Det känns som att vi har hittat många beröringspunkter tillsammans och jag tror nog att vi behöver vara lite mer gränsöverskridande och inte se något vi och dem. Men det är nog även så att många fotbollsspelare behöver lite av gymnasternas smidighet, säger Elina Gustavsson som även gillar kombinationen – United och EGF – då den tidigare fotbollsspelaren Annica Barsley varit fysioterapeut i båda föreningarna.

– Bara det visar att perspektiven från minsta barngrupp till yttersta elit kan berika varandra.

Nu hoppas föreningarna att samarbetet kan utvecklas ytterligare och att fler ska se fördelar med att främja rörelseglädje för barn – utan krav på prestation.

Nadja Olsson fortsätter:

– Vi vill få bort den där elitstämpeln. Gymnastik för barn handlar om rörelse och är grunden för all idrott. Alla vill inte fortsätta med gymnastik utan vill ta sig vidare. Det är därför vi vill bygga de här broarna mellan andra föreningar och få dem att förstå att vi kan hjälpas åt.

– Vi ser vilka hälsoeffekter det har men också att det ger en grund till vuxenlivet och det handlar både om våra tjejer och killar. Så det är bara att ta armkrok och tillsammans är vi så mycket starkare.

Och starkare är EGF trots pandemin i backspegeln.

Då många lokala föreningar tappat utövare har gymnastikföreningen i stället blivit fler där bland annat nytillskott i vuxengruppen gjort att det numera är drygt 500 aktiva gymnaster i klubben.

– Jag tror att mycket handlar om kontinuitet. Vi har hela tiden jobbat med lösningar. Även under pandemin ordnade vi i hallen så ungdomarna kunde träna, säger Nadja Olsson som även nämner sommarens gratisgymnastik utomhus som ett exempel där det kom drygt 100 barn två dagar i veckan på varje pass.

– Det var helt galet och inget vi kunnat tro. Men det är också det här som gett oss kontinuitet och våra aktiva väljer att fortsätta med gymnastiken.

Om du ser framåt i samarbetet med United. Vad är målsättningen?

– Även om vi är i startgroparna med det här samarbetet så jobbar vi med att göra allt mätbart. Målsättningen är att se de barn vi tappar går vidare till en annan idrott – för det viktigaste är att de inte slutar helt och hållet. Men tappar vi 50 barn och de 50 går vidare till United så vore det såklart jättebra, säger Nadja Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!