Det är tidig onsdag morgon och fortsättnings- och nybörjargruppen är i full gång i styrkelokalen. Det lyfts, pressas och stånkas. Men framför allt peppas det på.
– Vet du varför jag började träna? Vi var ute och gick med familjen och efter ett tag så hörde jag "Pappa, räta på ryggen", då visste jag att det var dags, säger Tomas Zetterström med ett skratt.
– Vi som bor på landet har lätt för att gå och trilla så det här är viktigt. Man tränar upp balansen, säger hustrun Christina som var den som till slut släpade iväg sin man till gymmet.
Tillsammans har de nu kämpat på Art of Training i Vagnhärad några veckor. Och det har gett resultat.
– Du vet, tidigare kunde jag inte ta av mig rocken, men nu kan jag det, säger Tomas och visar med händerna bakom ryggen.
Agneta Nylander var nybörjare då hon startade i gruppen i våras. Nu ser hon ut som ett gymproffs med sina svarta träningshandskar.
– Träningen har blivit ett måste, säger hon.
– Jag har opererat båda mina höfter så jag trodde inte jag skulle klara av träningen men det har gått jättebra. Jag känner mig mer smidig än tidigare, säger hon.
Maken Leif klarar numera av att ta sig upp från golvet också utan några större problem.
– Men det har lite att göra med att de hittat rätt medicin åt mig, säger han.
Sverige har störst andel ålderspensionärer i världen i relation till befolkningsstorleken och den siffran bara ökar. Den främsta orsaken till åldersrelaterad ohälsa är inte, som man kanske skulle kunna tro, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer utan förändringar i rörelse- och stödjeorganen. Inte konstigt med tanke på att man tappar i genomsnitt 40 procent av sin muskelmassa mellan 20 till 80-årsålder. 30 procent försvinner mellan åren 50-80. Men med bra träning, framförallt styrketräning, så kan man inte bara bygga muskler utan även sänka blodtrycket samt minska risken för demens.
Sven-Åke Östman, naprapat på Art of Training, och Mariéll Fromholz, sjukgymnast på samma ställe, drog i våras igång med en liten träningsgrupp på elva personer som under 12 veckor fick träna tre gånger i veckan och varje träningspass varade i två timmar. När terminen var slut noterades fina resultat överlag. Försökspersonerna hade till exempel förbättrat sin power med 40 procent.
– Det är en klinisk studie vi gjort eftersom vi ville se effekten av träningen, det är ingen forskningsrapport. Sen tror jag att man kan använda sig av den eftersom vi kommer att bygga en databas med siffror från mätningar före och efter träningsperioden, säger Sven-Åke.
Träningen det handlar om är seniorpowerträning, där man strävar efter att påverka båda komponenterna som bestämmer power, det vill säga både styrka och muskelsammandragningshastighet. Varje övning ska göras snabbt i det ögonblick som man förkortar muskeln och långsamt i förlängningsriktningen. Belastningen ska dessutom vara relativt hög.
– Det som händer när man blir äldre är att muskelmassan minskar och muskeln blir svag och långsam även om den fortfarande är vardagligt stark. Om man tittar på en äldre person som försöker resa sig från en stol, så tar det längre tid. De tappar powern i muskeln och forskningen som gjorts på powertraining har visat väldigt positiva resultat på just powerökning hos seniorer. Och att ta sig upp från en stol i vardagen är viktigt, det ger livskvalité, säger Mariéll.
– Och det är den senaste forskningen som vi byggt hela projektet på, säger Sven-Åke.
De båda instruktörerna går runt i lokalen och ser till att alla vrider, böjer och lyfter rätt. De ser även till så att man inte fuskar med belastningen.
– Ska man göra 15 repetitioner ska man precis klara av 15 med den vikt man har. Ofta tror man att man inte klarar av att lyfta tungt. Det är en av de saker vi måste jobba mest med. Vi ser inte enbart på det här som ett träningsprojekt utan även en utbildning, säger Sven-Åke.
Seniorträningen i Vagnhärad har i varje fall blivit populär. Under hösten startade man en nybörjargrupp samtidigt som vårgruppen tränade vidare.
– Och vi har många fler på kö som vill börja. Efter nyår räknar vi med att ha ett par grupper till i gång, säger Mariéll.
I ena hörnet jobbar Lars Eriksson med sina bröstmuskler. Han är 91 år
– Jag kom hit för att få bättre balans och de sa att om man får starkare muskler så får man bättre balans...och det stämmer. Jag känner att jag fått bättre styrka i armar och ben, därför känner jag mig säker.
Och numera kan Lars gå uppför trappan till sin lägenhet utan att ta stöd med hjälp av ledstången. Bättre livskvalité om något.