Stressa ned och segla igenom klimakteriet

Alla kvinnor måste gå igenom klimakteriet. Du förändras både mentalt och fysiskt, men det går att ta sig igenom den här fasen av livet starkare. "Se bara till att ta hand om dig själv" säger Mariéll Fromholz.

Mariéll Fromholz brukar föreslå sina kvinnliga kunder i klimakteriet att göra yoga tre gånger i veckan i fyra månader. "Sedan kan vi börja jobba med träningen. Yoga drar ned stressnivån" säger hon.

Mariéll Fromholz brukar föreslå sina kvinnliga kunder i klimakteriet att göra yoga tre gånger i veckan i fyra månader. "Sedan kan vi börja jobba med träningen. Yoga drar ned stressnivån" säger hon.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Motion & hälsa2023-02-01 19:09

– Vi pratar mycket om puberteten, det är omtalat, men kvinnor som går igenom klimakteriet pratas det inte om, säger Mariéll Fromholz, sjukgymnast och ägare av Art of Training i Vagnhärad.

Hon berättar att hon ofta träffar kvinnor som inte förstår vad som händer med dem. Själv visste Mariéll inte heller så mycket förrän hon gick en kurs och började sätta sig in i problematiken. 

– Är man kvinna över 40 ska man börja med att läsa de här. För man vet egentligen aldrig när man är i klimakteriet. Man vet bara när man är på andra sidan och inte haft sin mens på ett år, säger hon och visar fram Katarina Woxneruds och Monika Björns böcker.

– Katarina är den som tittar mer vetenskapligt på det hela och Monika skriver från ett eget perspektiv.

Vad som är viktigt, enligt Mariéll, är att vara förberedd på förändringarna så man lär sig läsa signalerna. 

– Det startar oftast tidigare än man tror. Anledningen till att jag är intresserad nu är att jag är 42 år och jag de tre senaste åren har känt en skillnad. Jag är mer lättstressad än tidigare även om jag gör samma saker nu, som jag gjorde tidigare.

Det kan bero på, som hon säger, att antagonisten till östrogen är kortisol. 

– Det betyder att när östrogenet sjunker så ökar kortisolet vilket är vårt stresshormon. Jag har många patienter som säger att de inte vill träna för att det ökar kortisolet. Man blir stressad av att träna. Stressad på jobbet. Loaden på kroppen blir för mycket. Därför är det också många kvinnor mellan 45-50, som går in i väggen. Men om man är medveten om det går det att sänka tempot i kroppen.

undefined
Det finns inte så mycket böcker skrivet om klimakteriet. Det är ett ämne som som har varit lite tabu. Mariéll Fromholz tycker att författarna Katarina Woxnerud och Monika Björn har beskrivit den här perioden av en kvinnas liv på ett bra sätt. "Alla kvinnor borde läsa de här böckerna" säger hon.

Mariéll menar inte att man varken ska gå ned i arbetstid eller sluta träna utan helt enkelt tänka om.

– Det bästa är att köra lågintensiv styrketräning. Man kan köra pulspass också men då ska man vara medveten om att när pulsen ökar så kan man få en stressreaktion. De flesta kör högintensivträning när man är runt 45-50 för att man vill gå ned i vikt, eftersom vikten ökar när man går in i klimakteriet. Man börjar banta, kör intensiva träningspass, man börjar springa och det stressar bara på. Det är en ond cirkel. Må bra, istället för att tänka på att gå ned i vikt.

Hög kortisol i kroppen gör dessutom att man går upp i vikt.

Träning, sömn, kost är alla viktiga ingredienser för ett bättre liv under klimakteriet. 

– Man kan ta hormoner också. Det finns kanske en minimal ökad risk att få bröstcancer, men vad är den risken i jämförelse med om man inte tagit något preparat. Det finns även bioidentiska preparat som är skonsammare mot kroppen. Sök hjälp helt enkelt om du inte mår bra. För du måste må bra för att kunna ta hand om dig själv. Du ska inte hamna i en depression, du ska inte ha självmordstankar, du ska inte känna dig dålig som person. Mår du bra orkar du ta hand om kost, träning och familjen.

undefined
– Livet förändras när man går in i klimakteriet, man kan få depressioner, sova dåligt och gå upp i vikt. Det gäller att veta vad man ska göra, säger Mariéll Fromholz som studerat ämnet.

Kontinuitet i träningen under den här perioden är viktig. Gärna tre-fyra gånger i veckan.

– Du kan nästa köra varje dag eftersom du inte sliter ut muskulaturen. Kör man däremot tyngre styrketräning så kanske man sover sämre på natten. Kortisolet hinner heller inte sjunka undan så när man vaknar har man en stressnivå i kroppen. Man vaknar stressad och förstår inte varför. 

Yoga tycker Mariéll är en betydligt bättre träningsform på kvällen och så kan man köra styrketräning på morgonen.

– För att få igång kroppen, jobba med rörlighet och styrka, men inte ökad puls. Då kan du jobba lugnt resten av dagen eftersom kortisolhalten sjunkit. Vad man ska komma ihåg är att det här handlar bara om en period i livet. Den kommer visserligen ganska abrupt. När man är 30-40 år har man kanske kört mycket högintensivträning, sprungit maraton, multisportat och så måste man förändra allt. 

Men klimakteriet är en övergångsperiod. Det kommer en lugnare tid efteråt.

– Var stark genom klimakteriet för det har du nytta av efteråt. För när du är ute ut klimakteriet så är man ute. Då öppnas en ny liten värld. Vetenskapen säger det också. När man är 55 + så är man mer självsäker som person och det beror på hormonhalterna i kroppen.  Man grundar mer. "Jag är stark, stressar inte upp mig och tar inte så mycket skit" säger Mariéll Fromholz.

Styrketräning viktigt

Klimakteriet är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen förändras. Det kan pågå olika länge, från något år upp till mer än tio år. Klimakteriet kallas också för övergångsåldern.

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan minska besvären med vallningar och svettningar i klimakteriet. Det visar en LiU-studie (Linköpings Universitet). Studien, som gjorde 2019, är den första i världen som studerar sambandet mellan styrketräning och klimakteriebesvär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!